Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Vraag het Myrna: IK VOEL ME BEGLUURD DOOR M’N BUURVROUW

Mijn buurvrouw naast me op de galerij houdt alles in de gaten wat ik doe. Ik zie haar door de gordijnen loeren naar mij en mijn bezoek. Niets ontgaat haar, blijkt uit haar opmerkingen. Nu heeft ze ‘om veiligheidsredenen’ zelfs een camera naast haar voordeur, zodat ze alles nog beter kan volgen. Ik voel me er niet prettig bij.

Willeke

Haar ‘gegluur’ kan twee oorzaken hebben. De eerste is dat zij zich echt onveilig voelt. Dat zou natuurlijk heel vervelend voor haar zijn.

Velen voelen zich in deze tijd niet veilig en de eenzaamheid die de lockdown veroorzaakt, kan angstige gedachten aanwakkeren, omdat we niemand hebben om die gedachten mee te delen. De gedachten gaan dan met ons aan de haal. Gaat het in principe om de angst corona te krijgen, dan kan die vrees een andere weg gevonden hebben om zich toch te uiten.

Bij uw buurvrouw kan dat zijn dat zij zich nu in ieder opzicht bedreigd voelt. Berichten betreffende overvallen door nep-beambten en -postbezorgers dragen natuurlijk ook niet bij aan een veilig gevoel. De tweede reden waarom zij zich zo bezighoudt met de aankomst en het vertrek van u en uw bezoek kan ook voortkomen uit verveling of de behoefte aan contact. Heeft u weleens duidelijk gemaakt dat u haar in de gaten heeft door bijvoorbeeld iedere keer vriendelijk naar haar te zwaaien?

Dat geeft haar wellicht het gevoel dat zij toch ook gezien wordt en dus dat iemand haar op een positieve manier in de gaten houdt. Dat simpele woordloze contact kunt u al snel uitbreiden naar een praatje over hoe het met haar gaat, waarna u haar kunt wijzen op uw gevoelens met betrekking tot de camera. Dit lijkt mij een uitstekende en vriendelijke manier om het op te lossen.

Er zijn overigens regels verbonden aan het ophangen van camera’s, die kunt u vinden op het internet bij juridischloket.nl: ‘camera buren en privacy’, maar hopelijk wordt u van uw ergernis verlost en zij van haar angst of eenzaamheid door dit door mij voor gestelde burencontact.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren