Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

TOESLAG = VOORSCHOT

Ik moet al een aantal jaar veel toeslagen terugbetalen. ‘Ja’, zegt de Belastingdienst, ‘u bent er zelf verantwoordelijk voor.’ Maar zij weten toch m’n inkomen, waarom betalen ze het dan toch steeds uit? Nu valt de ene na de andere aanslag in mijn brievenbus.

Mevr. A.Visser

Heel veel mensen vergeten dat je een voorschot op je toeslagen krijgt. Dat heeft het parlement bedacht om mensen zo snel mogelijk van dienst te kunnen zijn.

Maar er kleeft ook een groot nadeel aan: als je inkomen of vermogen verandert, kan je toeslag in het geding komen. Dat overkomt zeer velen, door een inkomensverhoging, een erfenis of veranderende persoonlijke omstandigheden. Denk aan het overlijden van een partner of een scheiding. Dan moet je zelf de toeslag corrigeren, anders gaat de betaling gewoon door.

De Belastingdienst weet veel van je, maar niet alles. Het oppakken van de eigen verantwoordelijk kost veel mensen moeite. Daarom moet de Belastingdienst steeds miljarden terugvorderen, met alle frustraties van dien. Ik hoop echt dat een volgend kabinet het toeslagensysteem onder handen neemt en doorzichtiger maakt.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren