Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Een oneindig tuinpad

“Een tuin waar mensen met dementie geprikkeld worden, daar hebben ze recht op.” Dat vindt Jan Slagter als hij hoort dat de bewoners van verzorgingshuis Goezate in Werkendam niet fi jn de tuin in kunnen.

Goezate telt 75 bewoners met een somatische of psycho-geriatrische zorgvraag. Hoewel het verzorgingshuis behoorlijk wat eigen grond heeft rondom het gebouw, is er geen veilige afgesloten tuin voor de bewoners. In de periode dat Goezate gesloten was in verband met de coronamaatregelen, werd de noodzaak van een tuin nog dringender. Vrijwilliger Hendri Visser zette daarom samen met zorgmanager Karin Schellekens een plan op voor een dementievriendelijke tuin. Maar de realisatie daarvan kost geld; de organisatie en de gemeente hebben geen budget om dit te fi nancieren.

DEMENTIEVRIENDELIJK
Als Jan Slagter hoort van dit project en dat er nog veel geld nodig is om de tuin te realiseren, gaat hij ter plekke poolshoogte nemen. “Ouderen met dementie zitten vaak op hun kamer. Ik heb begrepen dat afgelopen zomer, toen het hier ontzettend warm was, de mensen niet echt naar buiten konden. Natuurlijk snap ik dat het niet kan nu, want het moet wel een dementievriendelijke tuin zijn, die afgesloten is. Maar een tuin waar ze worden geprikkeld, waar ze wat dingen kunnen beleven: dat hebben mensen gewoon nodig, daar hebben ze recht op.” In de nieuwe afgesloten tuin kunnen mensen met dementie veilig wandelen op de ronde oneindige paden, zonder dat ze het gevoel krijgen te verdwalen.

IEDEREEN DOET MEE
Inmiddels is de hele gemeenschap in Werkendam enthousiast over de tuin en komt in actie om geld te verzamelen. Jan Slagter: “Wat ik fantastisch vind is de grote gemeenschapszin bij de mensen hier in Werkendam, iedereen is erbij betrokken. Allerlei bedrijven die geld geven of goederen, vrijwilligers, noem het allemaal maar op. Ik kom zelf uit de grote stad, daar kom je dat niet zo vaak tegen. Ik vind het wel heel bijzonder dat de mensen in Werkendam de schouders hieronder hebben gezet. En dat ze het samen gaan doen. Daar gaan de ouderen alleen maar van genieten. De stichting MAX Maakt Mogelijk wil daar ook graag een bijdrage aan leveren en daarom fi nancieren wij het oneindige pad dat door de gehele tuin zal lopen.” Bewoner Wim Westerhout (91) is een geboren en getogen Werkendammer en een echt buitenmens. Als Jan hem vraagt hoe hij het vindt dat de tuin er komt, is zijn antwoord kort en bondig: “Buitengewoon!” Er is nog veel geld nodig, maar de mensen van Goezate zijn vol goede moed dat de bewoners deze zomer de tuin in gebruik kunnen nemen.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren