Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

EEN EXTREME ERVARING

Franeker, dinsdagavond 13 februari 1979. Met een vriend liep ik die avond naar huis en de regen van eerder op de avond ging over in ijzel. Bij ons was de temperatuur op dat moment tot beneden nul graden gedaald, vorst van ruim -1 graden. In Maastricht was het op dat moment ongeveer 8 graden.

Ik had de opmerking gemaakt dat als de regen overging in ijzel de koude lucht het zou winnen. Ik was toen al geïnteresseerd in het weer. Ik was in het bezit van een weerstation en had in 1978 de cursus ‘Wij en het weer’ van Teleac gevolgd. Niet via tv, maar vanuit de boeken.

De volgende dag bleek mijn voorspelling uitgekomen. De koude lucht had gewonnen en zorgde voor een zware sneeuwstorm in Noord-Nederland. De provincies Friesland, Groningen en Drenthe waren al volledig geïsoleerd door de sneeuwstorm. Meters hoge duinen en verkeer was niet meer mogelijk. Op deze woensdagochtend 14 februari kon ik vanuit Franeker dus niet meer naar mijn werk in Leeuwarden komen.

Omrop Fryslân was de hele dag te beluisteren met weerman Hans de Jong uit Gorredijk. Dit gold ook voor de dagen erna. Er stond een krachtige tot harde noordooster met windstoten in kracht 9. De maximumtemperatuur liep die dag uiteen van -2 graden in het noorden tot bijna +8 graden in het zuiden van Limburg. Geleidelijk kwam heel Nederland onder invloed van de winterkou en de sneeuw.

Het leger werd ingeschakeld om de wegen en de geïsoleerde gebieden weer toegankelijk te maken. De gebroeders Andringa, destijds werkzaam bij het ‘Friesch Dagblad’, hebben er een prachtige fi lm over gemaakt. Het was de zwaarste sneeuwstorm van de twintigste eeuw en ook voor mij en iedereen in mijn omgeving een extreme ervaring. Een sneeuwstorm is nog altijd mogelijk, maar wel zeldzaam natuurlijk.

Piet Paulusma

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren