Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Winterkarwei: de fruitbomen snoeien

Wie fruitbomen bezit, moet in de winter enige zorg hieraan besteden. Om te beginnen moet er gesnoeid worden. Dit lijkt een werkje voor de vakman, maar welke hovenier kan nog fruitbomen snoeien?

Toch is het vrij eenvoudig zelf te doen. Appels en peren snoeien we in de winter en we beginnen met het wegknippen van uitlopers vanuit de grond. Ook de stam moet vrij zijn van uitlopers. Daarna moeten alle waterloten verwijderd worden; deze groeien loodrecht omhoog.

Vervolgens van alle takken die elkaar hinderen, de slechtste weghalen. Het hart van de boom moet zo veel mogelijk licht krijgen, dus ook hier de zwakste wegknippen. Fruitbomen hebben ook mest nodig; het beste vind ik stalmest, maar dit is helaas steeds moeilijker te krijgen. Stalmest kan al in januari gegeven worden.

Naast stalmest is kippenmest en champignonmest ook prima. Verder is er ook biologische mest te koop, maar strooi dit pas in februari. Als u lijmbanden om de boom aanbrengt, voorkomt u dat er ongedierte op het fruit afkomt. Doe dit in oktober en herhaal het in de winter .

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren