Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

‘ We laten zien dat je met weinig veel kunt bereiken’

In 1979 werd een groep Friese jongens landelijk nieuws. Met het zelfgebouwde vlot de Sterke Yerke trotseerden zij de Atlantische Oceaan. Vlak voor het einddoel strandden zij op de kust van Bonaire. Drie van de vrienden, zestigers inmiddels, zetten zich nu in voor Sterke Yerke IV. Een jongere generatie zal dit nieuwe vlot gaan bevaren en aandacht vragen voor het plasticsoepprobleem.

 

Een vrijdagmiddag in het warme voorjaar van 1974. The Cats en Mud veroveren de hitlijsten en in een café in Leeuwarden smeden zeven schoolvrienden snode plannen. Een groot vlot zullen ze bouwen en daarmee gaan ze de zee op, naar Engeland! Het blijft niet bij cafédromen. De jongens voegen de daad bij het woord en bouwen van afvalhout en oliedrums een vlot van twaalf meter lang en vijf meter breed, inclusief motor. Nadat ze daarmee de Friese meren hebben bevaren, beginnen ze op 22 augustus 1975 aan hun eerste zeereis naar Londen. Maar twee dagen later lijden ze tien mijl uit de kust van Scheveningen schipbreuk. ‘Niet zo Sterke Yerke’, kopt het ‘Algemeen Dagblad’.

‘WE KREGEN DE SMAAK TE PAKKEN’
De jongens zijn echter niet bereid hun droom zomaar op te geven. In 1976 bouwen ze een tweede vlot. “Orgel en biertap aan boord. Het was heel bijzonder. We wisten daarmee na vier dagen zeilen en dobberen Engeland te bereiken. Met als hoogtepunt de Londense Tower Bridge”, vertelt Wilfred de Jong (68), die destijds tot de zeven opvarenden behoorde. “Daar kregen we de smaak te pakken en ontstond het idee om de Atlantische Oceaan over te steken, met als eindbestemming Curaçao.” Onvermoeibaar bouwen de kameraden een nieuw vlot, dit keer van onder meer baggerbuizen. Op 1 augustus 1979 vertrekken Guus en Chris Schweigmann, Leo van der Ploeg en Frits Riemersma vanuit de haven van Harlingen naar Curaçao. Onderweg wordt onderzoek verricht naar de olievervuiling van de oceanen. Wilfred is betrokken bij de bouw en de organisatie van Sterke Yerke III.

DRAMATISCH EINDE
“Dit is de radionieuwsdienst verzorgd door het ANP. Het vlot Sterke Yerke waarmee vier Friezen onderweg zijn naar Curaçao, is gisteravond vastgelopen op de noordkust van het eiland Bonaire”, klinkt het op 15 december 1979 in de Nederlandse huiskamers. De Friese twintigers zijn nationaal nieuws. Hun tocht eindigt na 137 dagen dramatisch op de rotskust van Washikemba Bonaire, slechts zestig mijl voor Curaçao. “In 1985 werd aan de kust van Washikemba een monument geplaatst in de vorm van de letter Y, het symbool van de Sterke Yerke III. Met een groep oud-bemanningsleden ben ik twee jaar geleden naar Bonaire gegaan om het inmiddels door natuurgeweld behoorlijk gehavende monument te restaureren”, vertelt Wilfred.

HECHTE VRIENDSCHAP
Onopgemerkt is hun avontuur hoe dan ook niet gebleven. “De hechte vriendschap is altijd gebleven. We kennen elkaar inmiddels vijftig jaar.” Samen met Wilfred houden Guus Schweigmann (68) en Frits Riemersma (69) de herinnering levend. Als bestuursleden van de Stichting Behoud Erfgoed Sterke Yerke zetten zij zich in voor de bouw van Sterke Yerke IV. “Op dit vlot zal een nieuwe, jonge generatie Yerke’s gaan varen. De eerste twee jaar op de Waddenzee, daarna op de Noordzee naar Europese havensteden en uiteindelijk over de oceaan naar Curaçao. In de jaren zeventig ging het ons vooral om het avontuur, nu om het milieu. We willen iets doen aan het plasticsoepprobleem. Scholieren uit de kustgemeenten en Waddeneilanden worden uitgenodigd om aan boord te komen. Onderweg zetten we de Sterke Yerke op drooggevallen zandplaten om onderzoek te doen naar microplastics.” Scheepswerf SRF Shipbuilding in Harlingen begint volgende maand aan de bouw van Sterke Yerke IV. “We verwachten dat de doopplechtigheid in mei zal plaatsvinden in thuishaven Leeuwarden. Op naar een nieuw avontuur!”

 

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren