Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

‘Ik was zo groen als gras’

Naam: Liny van Konijnenburg
Geboren: 1931 in Waubach
Woonplaats: Dordrecht
Beroep: verpleegkundige

Ik woonde in het dorpje Waubach in Zuid- Limburg. Omdat ik daar geen werk kon krijgen, als niet-katholiek, besloot ik op achttienjarige leeftijd een betrekking aan te nemen als hulp in de huishouding bij het echtpaar Pereira in Bussum.

Het was een grote stap voor me, want ik was nog nooit buiten Limburg geweest. Voor het eerst alleen in een trein, met een koff er in de hand. Mijnheer Pereira haalde me van het station. Ze hadden drie kinderen, van wie de kleinste al gauw niet meer van mijn zijde week. Ik leerde al het huishoudelijk werk doen en zorgde voor de kinderen.

Op de vensterbank stond een sierlijke kamerplant, een Hoya, waarvan de ranken langs het hele raam geleid werden. Ik moest daar heel voorzichtig zemen, want mevrouw Pereira wilde liever dat ik een hoekje vuil liet dan dat ik de plant beschadigde. Ik was groen als gras en had weinig opleiding genoten. Dankzij het echtpaar leerde ik de wereld kennen. Ik volgde allerlei cursussen en begon te lezen.

Mevrouw Pereira, die arts was, besprak van alles met mij. Ze gaf les aan de zusters van het ziekenhuis waar ze werkte en daar mocht ik bij zitten. Ze liet me ook de proefwerken maken om te zien of ze de stof duidelijk had uitgelegd. Dankzij haar ben ik in de verpleging gegaan. En daarin ben ik, met een korte onderbreking vanwege de kinderen, tot aan mijn pensionering werkzaam geweest. Mijn moeder heeft indertijd een stek van die Hoya gemaakt en die staat nog steeds in mijn huis, al zeventig jaar lang. Als ik de plant water geef, denk ik vaak aan de familie Pereira, waar ik zo’n gelukkige tijd heb beleefd en die de rest van mijn leven heeft bepaald.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren