Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Vergeven en vergeten?

De koning én de premier moeten zich zorgen maken over de dip in de populariteit van Willem-Alexander die eind 2020 uit een enquête naar voren kwam. Dat betoogde Jan Schinkelshoek (67) in een gastcolumn in ‘NRC’.

Hij is voormalig lid van de CDA-fractie in de Tweede Kamer en tegenwoordig directeur van een communicatiebureau in Den Haag. “Al een tijdje is het koningshuis een steeds terugkerend onderwerp van kritische vragen, negatieve commentaren en venijnige debatten in de Tweede Kamer”, schrijft Schinkelshoek. Nou, dát is het koningshuis nu juist niet.

Met het vertrek van Alexander Pechtold (D66), Ronald van Raak (SP) en Jeroen Recourt (PvdA) uit de Kamer is het juist opvallend stil rond het koningshuis geworden in het parlement. Het vuurwerk dat ik verwachtte rond de enorme toelage voor prinses Amalia bleef uit.

Met corona heeft de regering meer te doen dan verdedigen waarom een meisje van achttien jaar – dat wordt ze op 7 december – anderhalf miljoen per jaar krijgt, ongeacht of ze dat nodig heeft of niet. Maar goed, Jan Schinkelshoek meent te constateren dat de glans van het koningschap van Willem-Alexander af is: “Sneller dan verwacht is de wind gedraaid. Aan de populariteitspeilingen was tot voor kort niet zo veel te merken. Maar onderhuids groeit de gemelijkheid.

Je proeft het aan de manier waarop over de monarchie gepraat wordt. De toon, met name de ondertoon, is steeds onhebbelijker geworden.” De media zouden alles aanwakkeren, schrijft hij ook. Het afgelopen jaar deed het koningspaar alles perfect, volgens het voormalige Kamerlid. Met uitzondering van de Griekse vakantie. “Natuurlijk kan de dip in populariteit een tijdelijke terugslag zijn, een combinatie van min of meer toevallige, ongelukkige factoren.

Maar het kan net zijn als met een dijkbij- een-harde-zuidwester: aanvankelijk oogt het solide, maar als eenmaal een gat is geslagen, gaat het hard. Dat een ongelukkige Griekse herfstvakantie zoveel schade aanricht, is onheilspellend.” Het bizarre is dat hij de tijden van Beatrix als voorbeeld geeft van hoe het zou moeten. Terwijl mijn ervaring juist totaal anders is. Beatrix werd gerespecteerd, van haar zoon en zijn vrouw houden de mensen meer. Waarom?

Omdat zij het gevoel geven dat je in de kroeg – als die weer open zijn – een biertje of een wijntje met ze kunt drinken. Met Beatrix zou niemand zich daarbij echt op zijn gemak voelen. Vanwege mijn werk geloof ik zelf dat afstand houden het beste is. Maar koningin Beatrix kon soms zo ontzettend onaardig doen tegen collega’s, dat je altijd op je hoede bleef.

Onder haar zoon is de koers verlegd, minder elitair, meer populair. Een gesprek met de koning of de koning kan zelfs een beetje gezellig zijn. Schinkelshoek: “Het Nederlandse koningschap dreigt door een volkse aanpak te gewoon te worden en, als een van ons, kwetsbaar voor kritiek – op paleizen, jachten, uitkeringen en vliegreizen.” Daar heeft hij een goed punt. Maar geloof me, als de coronacrisis voorbij is gaat Nederland dat waarschijnlijk fl ink vieren, mét een biertje en wijntje. En mét het koningspaar. En dan is alles vergeven en vergeten.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren