Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Waar is dat plaatje gebleven?

De redactie van MAX Maakt Mogelijk ontving een brief van Jan Does, gepensioneerd geluidstechnicus uit Oosterend (Texel). Of wij hem konden helpen zoeken naar een kwijtgeraakt plaatje.

In het begin van zijn carrière was Jan Does werkzaam in Hilversum: “Ik stond aan de wieg van de Nederlandse televisie.” In de jaren zestig hoorde hij op de radio regelmatig het nummer ‘Zwanenzang’ van de muzikant en tekstschrijver Hans van Deventer. “Het lied hebben mijn collega’s toen op een band gezet, wij hadden daar immers de faciliteiten voor. En tijdens het werk hebben we het nummer vaak afgespeeld.” Helaas is die band verloren gegaan en heeft Jan Does het nummer sindsdien nooit meer gehoord. Waar hij ook zoekt en welke platenzaak hij ook belt, hij kan het plaatje nergens vinden.

EEN BIJZONDER TALENT
In de jaren zestig maakte Hans van Deventer tientallen songs. Door liefhebbers van het ‘betere lied’ werd hij als een bijzonder talent gezien. Vanwege plankenkoorts trad hij weinig op en daardoor wist hij slechts een kleine, maar zeer trouwe schare fans aan zich te binden. Ook bij de radio in Hilversum raakte hij steeds meer in de vergetelheid, terwijl zijn collegazanger Jaap Fischer wel verschillende hits wist te scoren. Teleurgesteld trok hij zich terug in de buurt van Rotterdam en ging het onderwijs in.

‘SERIEUZE ZANGER’
In de zoektocht naar dit bijzondere plaatje gingen we te rade bij enkele kenners. Han Peekel heeft verschillende programma’s over Hans van Deventer gemaakt: “Hij was de meest onbekende grootste zanger die Nederland ooit heeft gehad met een oeuvre van 27 chansons. Een bijzonder mens. Er is een kleine groep die zijn nummers kan waarderen.” De Rotterdamse zanger Gerard Cox heeft Van Deventer enkele keren gesproken en kent zijn werk. “Hij maakte net als ik ook bij de Studenten Grammofoonplaten Industrie plaatjes. Hij maakte hele mooie liedjes, maar had niet zo veel succes.” Radiopresentator Frits Spits kan dat beamen: “Hij was een heel serieus te nemen liedjeszanger en kreeg een soort cultstatus.”

‘DIE TEKST, PRACHTIG!’
De zoektocht naar ‘Zwanenzang’ verloopt lastig. Instituut Beeld en Geluid kan ons niet helpen en verschillende platenzaken die we bellen moeten ons teleurstellen. Maar dan spreken we radiomaker en kleinkunstliefhebber Kick van der Veer: “Hij schreef geweldige teksten, maar is minder bekend geworden dan Jaap Fischer en daar heeft hij altijd last van gehad. Ik moet het nummer ‘Zwanenzang’ nog wel ergens hebben liggen.” Nog geen uur later ontvangen we een mail; Kick heeft het nummer gevonden. We zetten het op een cd en sturen die naar Texel, zodat Jan Does het lied na al die jaren weer kan horen: “De melodie is precies zoals ik me herinner. Maar nu hoor ik de tekst ook weer. Prachtig!”

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren