Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Interview: ‘Frenkie is een echt familiemens’

Frenkie de Jong (23) behoort tot onze populairste en bestbetaalde voetballers. Zijn vader John (57), parkeerwachter in Delft, legt uit hoe het is zijn pa te zijn en waarom zijn beroemde zoon bij Barcelona en het Nederlands elftal rugnummer 21 draagt.

Zaterdag 7 maart heb ik Frenkie voor het laatst ‘live’ zien voetballen, tegen Real Sociedad. En in de zomer ben ik in Barcelona vijf dagen op bezoek geweest, vanwege de code oranje is het daarbij gebleven. Vier, vijf keer per week hebben we telefonisch contact of via de app. Frenkie heeft het in Spanje geweldig naar zijn zin. De komst van Koeman juichte hij natuurlijk toe, want Ronald liet hem ooit debuteren in Oranje.”

‘BEDACHTZAAM TYPE’
“Het grote geld beheerst het voetbal. Voor mijn zoon schijnt door Barcelona iets van tachtig miljoen te zijn betaald. Waanzinnig bedrag, slaat nergens op. Frenkie maalt niet om geld, bij hem draait het om voetballiefde. Ik herken dat. Toen Frenkie huilend in de luiers lag, werd hij stil als we een bal of ballon in zijn box legden. Hij is bedachtzamer dan ik. Hij denkt, ook buiten het veld, overal over na. Mijn andere zoon, Youri van achttien, lijkt meer op mij. Hij is iets impulsiever. Ik heb, als middenvelder, 780 wedstrijden in het eerste van amateurvereniging Arkel gespeeld. Zijn voetbalgenen heeft Frenkie van mij, mijn vader, ome Léon en opa De Bruijn. Talent is aangeboren, maar: wat doe je ermee?”

NAAR DE TRAINING BRENGEN
“Vanaf zijn vijfde was Frenkie met voetbal bezig. Op zijn zevende meldden Willem II en Feyenoord zich. Bij beide clubs trainde hij een halfjaar mee. Uiteindelijk lieten we hem zelf kiezen. Ondanks dat de hele familie zich voor Feyenoord uitsprak, koos hij voor Willem II. De eerste tijd vervoerde opa De Bruijn hem naar Tilburg, later haalde een chauff eur van Willem II hem op en daarna nam ik de autoritten van en naar het trainingscomplex voor mijn rekening.”

‘VEEL STEUN VAN ZIJN VRIENDIN’
“Zes jaar geleden zijn Marion, Frenkie’s moeder, en ik gescheiden. Hij is daar vrij nuchter mee omgegaan. Hij bleef zijn ding doen. Gedurende die best vervelende periode kreeg hij veel steun van zijn vriendin Mikky. Op het Tilburgse Koning Willem II College zaten ze bij elkaar in de klas. Hij was zestien. Mikky, die al op hoog niveau hockeyde, een jaartje jonger. Ik herinner me dat ze met het openbaar vervoer naar Arkel was gereisd om met onze familie kennis te maken. Ze viel meteen bij ons in de smaak. Een leuk, spontaan en intelligent meisje. Mikky is met Frenkie meegegroeid. Dat ze een inmiddels succesvolle kledinglijn heeft opgezet, getuigt van haar zakelijk inzicht.”

OPA’S VERJAARDAG
“Ook bij Barcelona draagt hij rugnummer 21. Dat houdt verband met mijn vader. Na zijn handtekening onder het Ajax-contract te hebben gezet, vroeg Frenkie me welk nummer hij zou kiezen. ‘Doe maar 21, de geboortedag van je opa De Jong.’ En dat gebeurde. Het overlijden van zijn opa, 5 januari 2018, greep hem erg aan. Op het moment dat het einde van mijn vader naderde, vierde Frenkie vakantie in Mexico. Mijn vader wachtte tot Frenkie terug was en toen stierf hij. Oma De Jong lijdt aan alzheimer en verblijft al tien jaar in een verpleeghuis. Dat emotioneert Frenkie, maar hij laat het nauwelijks merken. O ja, voor ik het vergeet. In deze streek worden kinderen bij hun geboorte naar Frenkie vernoemd. Superleuk vind ik dat.”

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren