Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

DE VAL VAN HANS VAN ZETTEN

Hans van Zetten (72) is met een harde smak van zijn voetstuk gevallen. Beschuldigingen dat hij onderzoeken van de turnbond naar omstreden trainersgedrag in het topturnen had tegengewerkt, deden de televisiecommentator de das om. Hoe een populaire turnambassadeur zijn geloofwaardigheid volledig kwijtraakte.

Zeven maanden geleden glorieerde Hans van Zetten voor het laatst in de media naar aanleiding van zijn biografi e ‘Hij staat!’. Daarin blikt hij terug op zijn turbulente jeugd, waarin hij ontdekte dat zijn vader niet zijn biologische vader was, zijn eigen bescheiden turncarrière, zijn werk als coach van turnsters en zijn activiteiten, 34 jaar lang, voor ‘NOS Studio Sport’.

Wist Epke hiervan?
Epke Zonderland, die hij acht jaar geleden naar olympisch goud op de rekstok toeschreeuwde – “Hij staat, ik sta, het is ongekend” -tekende voor het voorwoord. Hij maakt hierin een diepe buiging voor Van Zetten, een ode die inmiddels alle glans heeft verloren. Ik heb Epke’s tekst drie keer gelezen en vraag me af: heeft hij nooit geweten van Hans’ andere kant? Dat Van Zetten zich al ten tijde van zijn magistrale succes in Londen binnen de turnbond denigrerend uitliet over turnsters die beweerden door hun coaches psychisch en fysiek te zijn mishandeld?

Zelfingenomen
Tijdens de publicitaire optredens rond zijn boek viel Van Zettens zelfi ngenomenheid op. Dat hij verguld was van zichzelf, dat het Nederlandse turnen hem dankbaar moest zijn. De trots over wat hij had bereikt, spatte van zijn gezicht. Toen ik hem twee dagen voor zijn NOS-vertrek belde hoe hij met alle geruchten over zijn dubieuze rol in het verleden omging, verbrak hij abrupt de verbinding. Ik wist: einde oefening.

Totaal ongeloofwaardig
Hoofdredacteur Maarten Nooter van ’NOS Studio Sport’ riep de turnambassadeur – een persoon met een zeer solistische inslag die in hotels niemand aan zijn ontbijttafeltje wilde hebben – ter verantwoording. Hij bood Van Zetten de mogelijkheid zélf de handdoek te gooien. Hem binnenboord houden tot en met de Olympische Spelen 2021 in Tokio bleek absoluut geen optie, want zijn geloofwaardigheid had onherstelbare schade opgelopen. “Het is”, meldde Nooter in een persbericht, “verstandig dat Hans de conclusie trekt om te stoppen en ons niet met deze kwestie te belasten. De gedane uitlatingen passen op geen enkele manier bij waar wij als NOS voor staan. Anno 2020 zitten we nog volop in de onthullingen over misstanden in de turnwereld. Daar moet een NOS-commentator onbevangen en met respect over kunnen spreken en oordelen.”

Boetekleed aangetrokken
In hetzelfde persbericht trok Van Zetten het boetekleed aan. IJdele Hans mag zijn handen dichtknijpen dat de NOS hém niet op straat zette, maar hij hiervoor zelf mocht kiezen. ‘Begin altijd bij jezelf’, luidt zijn levensmotto, las ik ergens. Het toegeven van zijn gebrek aan transparantie getuigt hiervan.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren