Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

KERSTSTUKJES UIT EIGEN TUIN

Het is leuk om zelf kerststukjes te maken en het materiaal daarvoor uit eigen tuin te halen. Hiervoor moeten dan wel de nodige planten aangeplant worden.

Als ondergrond van een kerststukje gebruikt men vaak coniferengroen, zoals Thuja of Portugese laurier. Skimmia japonica ‘Rubella’ met mooie paarse bloemknoppen wordt veel gebruikt. Van de siergrassen is Chasmanthus latifolium, met bamboe-achtig loof erg mooi.

Van de vaste planten zijn lavendel en rozemarijn vanwege de geur prima. Van veel vaste planten zijn de uitgebloeide bloemen erg mooi, bijvoorbeeld de kogeldistel en de dropplant. Wil men bessen gebruiken, dan is Ilex aquifolium ‘J. C. van Tol’ geschikt en ook nog eens een mooie heester. Een andere besheester is Callicarpa met mooie paarse bessen. Leucothoe ‘Zeblid’ heeft mooi roodbruin blad om de gaatjes te vullen. Ook Nandina domestica is hiervoor geschikt.

Veelgebruikt worden de bloemknoppen van klimop en hiervoor is Hedera helix ‘Arborescens’ geschikt. Dit is de struikklimop; hij wordt ongeveer 90 cm hoog en woekert niet. Als men een elzenboom plant, zijn de elzenproppen goed te gebruiken. Heel apart is Cryptomeria japonica ‘Cristata’ (foto) met bandvormige takken, die aan een hanenkam doen denken.

Krijn Spaan is al meer dan 60 jaar kweker en hovenier in Kortenhoef.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren