Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Kerst op Soestdijk

Bijna elke familie heeft eigen tradities als het om Kerstmis gaat. In veel huizen hangt nog wel een kerstbal in de boom die van oma is geweest. Soms wordt, elk jaar weer, een recept gemaakt dat al generatieslang in de familie is. Wellicht wordt er gedekt met wat er over is van een oud familieservies.

Of staat er een fotootje van dierbaren die er niet meer zijn bij de boom. In koninklijke families zijn tradities nóg belangrijker. Alles is immers te danken aan vroegere generaties en die moeten dus in ere worden gehouden.

De Oranjes beschouwen de feestdagen als een privétijd waarover dus geen mededelingen worden gedaan. De laatsten die nog een beetje inzicht gaven aan hoe ze Kerst vierden, waren prins Bernhard en koningin Juliana.

Begin jaren negentig nodigden zij fotograaf en plaatsgenoot Herman van Dam op Soestdijk uit om het versieren van het paleis vast te leggen. Het doel was een mooie foto voor de jaarlijkse kerstkaart, maar Herman mocht ook fi lmen. Het leverde unieke beelden op, die helaas nu in de archieven van Endemol stof liggen te vangen. Juliana en Bernhard waren niet zo moeilijk voor de media, zeker als ze de bewuste personen al jaren kenden.

In zulke gevallen werd de Rijksvoorlichtingsdienst ook niet gebeld. Die mensen waren alleen maar hinderlijk, zo vertelde de prins me eens. De kerstboom van het paar viel altijd ontzettend tegen, althans voor wie een koninklijke boom verwacht. Hij werd uit de eigen tuin gehaald en was vaak dezelfde als die van het jaar daarvoor, als het die boom was gelukt de dagen binnen te overleven.

Op Soestdijk zorgden de vele kerststerren in de glazen galerijen voor de sfeer. Het boompje zelf werd maar een paar dagen voor Kerst met kluit uit het bos gehaald en naar het paleis gebracht. Als het een koude winter was, dan had zo’n sparretje het zwaar te verduren. Buiten was het dan min tien, maar prins Bernhard had de thermostaat het liefst rond de dertig graden staan. De Oranjes, althans die van toen, hielden niet van kerstballen of andere ornamenten in de boom.

Die werd slechts versierd met zilveren sliertjes en echte kaarsjes, die op kerstavond en Eerste Kerstdag werden aangestoken. Prinses Juliana begeleidde de versiering altijd, maar dat maakte het voor de lakeien die het uitvoerende werk verrichtten niet altijd gemakkelijker. De prinses had angst voor trappen en kon het niet aanzien als iemand hoog op de trap de piek nog op de boom moest zetten. “Nee, nee, neeeee”, riep ze dan. En sowieso slaakte ze bij alles wat verplaatst moest worden gilletjes of uitte ze op een andere manier haar angsten. Bernhard was dan al lang weg. De prins hield zich op geen enkel gebied echt in, maar in het becommentariëren van zijn echtgenote leken er zelden grenzen te zijn. De kerstsfeer was er zo kort voor het feest zelf maar zelden te vinden. Maar zodra alles klaar was, werd de mokkende prins uit zijn zitkamer gehaald en poseerde het paar bij de boom alsof vrede op aarde er nu eindelijk aan zat te komen.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren