Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Van hut naar stenen huis

Oma’s in Oeganda zorgen zo goed als zij kunnen voor hun kleinkinderen. Maar veel van hen wonen in hutjes van takken en klei die vaak instorten. Een grote stressfactor voor de oma’s die geen geld hebben om een stenen huisje te bouwen.

Florence zorgt voor haar vijf kleinkinderen omdat haar enige zoon is overleden. Florence was zelf ook nog kind toen haar ouders overleden. Er kon niemand voor haar zorgen en daarom regelde een tante dat Florence als kind met een oudere man trouwde. Ook het coronavirus heeft een grote impact op het leven van oma Florence. “Corona raakt mij hard, omdat ik een mondkapje moet kopen en ik daar geen geld voor heb.” Maar de grootste angst voor oma is niet het virus… “Ik ben vooral bang dat het huis instort en dat ik dan bedolven word en er niemand voor de kinderen kan zorgen.”

FRIESE OMA’S
MAX Maakt Mogelijk wil de oma’s helpen door huisjes te bouwen en werkt daarom samen met Grannies2Grannies Friesland. Deze stichting is opgericht door Friese grootmoeders die stenen huisjes laten bouwen door locals. Eén huisje kost 3.000 euro.

‘HOOPVOLLE TOEKOMST’
Jan Slagter: “De enorme veerkracht van de kinderen én ouderen is bewonderenswaardig. Ondanks de moeilijke leefomstandigheden – slapen op de grond, iedere dag opnieuw op zoek moeten naar eten en inkomen – houden de oma’s de moed erin. Zij doen er alles aan om te zorgen dat hun kleinkinderen een hoopvoller toekomst tegemoet gaan dan zijzelf.”

Zaterdag 19 december is de reportage over de oma’s in Oeganda te zien in MAX Maakt Mogelijk, 18.45 uur op NPO 2.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren