Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Beetje dom of onbegrepen?

Hoe de koning terugkijkt op 2020 zullen wij waarschijnlijk nooit weten.

In vroeger tijden hielden koningen en koninginnen hun verwanten op de hoogte van hun diepste gevoelens via brieven die verzegeld door koeriers werden bezorgd. De gedachte dat deze brieven ooit gebruikt zouden worden voor geschiedschrijving, kwam waarschijnlijk niet bij deze verheven figuren op. Maar ze bleven bewaard en vormden een bron voor duizenden boeken, die vaak een heel ander beeld gaven van de wereldgeschiedenis en historische personen.

Zou Willem-Alexander zijn gedachten over 2020 hebben uitgeschreven? Net als voor iedereen was het voor hem een bizar jaar. Corona maakte de monarchie bijna onzichtbaar: na maart geen ontvangsten, geen staatsbezoeken en geen openbare viering van Koningsdag. Wel een toespraak, op een bijna lege Dam.

De koning werd de hemel in geprezen. Door vriend en vijand. Vooral omdat hij kritiek durfde te leveren op zijn grootmoeder en op de bevolking die toen grotendeels had toegekeken terwijl Joodse medeburgers werden afgevoerd. Hij legde een treffend verband met 2020: “In deze uitzonderlijke maanden hebben we allemaal een deel van onze vrijheid moeten opgeven. Sinds de oorlog heeft ons land iets dergelijks niet gekend.

Nu maken we zelf een keuze. In het belang van leven en gezondheid. Toen werd de keuze voor ons gemaakt.” Hij herhaalde woorden van Holocaust-overlevende Jules Schelvis die op zijn 93ste op Doden herdenking had gesproken. Hij overleefde de hel waarin miljoenen vermoord werden en vond daarna weer vertrouwen in de mensheid.

In deze coronatijden moeten we ook in de mensheid blijven vertrouwen. Dat betekent dat we allemaal wat van onze vrijheid moeten inleveren, om te zorgen dat de ziekte zich niet verspreidt. “Wij kunnen het, wij doen het samen. In vrijheid.” Het waren treffende uitspraken van de koning die veel indruk maakten. Iedereen leek trots of gesterkt te zijn door zijn woorden en dat sterkte hem weer.

Maar toen de ziekte op z’n retour leek te zijn, was de solidariteit verdwenen. Zelfs de koning vertrok met zijn gezin op vakantie enkele dagen nadat de regering nog alle Nederlanders had gevraagd juist niet te reizen. De gevolgen zijn bekend en hebben er diep ingehakt. Zowel ten paleize als onder de bevolking. De koning met name deed ineens alles verkeerd. Het krediet, opgebouwd in zeven jaar, was in minder dan zeven dagen weggevaagd.

Dit soort missers zullen bij elk jubileum, kroonjaar, afscheid en overlijden eerder herhaald worden dan de goede dingen. Interessant is daarom hoe hij het zelf heeft ervaren. Voelde hij zich ‘een beetje dom’ of juist onbegrepen? Was hij zo boos als hem werd toegedicht toen hij bij terugkeer, zonder gordel en mondkapje, in zijn auto zat? Brieven waarin hij terugblikt zullen er niet zijn, verwacht ik. Een dagboek, zoals de Britse koningin Elizabeth nog steeds schijnt bij te houden, zie ik hem ook niet schrijven.

Misschien wel wat mailtjes aan buitenlandse vrienden en familieleden? Zijn eigen mailtjes en de antwoorden worden bewaard, zegt men. Die komen in het Koninklijk Huisarchief, maar niet iedereen mag die zien na zijn dood. Maar wie bewaart er verder e-mail berichten, zodat ze er over vijftig of honderd jaar nog zijn? De biografen die koning Willem- Alexander willen beschrijven zullen het moeilijk krijgen…

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren