Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

GEURENDE KLIMMERS, GENOT IN DE TUIN

Het is fi jn geurplanten in de tuin te hebben, denk bijvoorbeeld maar aan Calaminta nepeta. Ook bij de klimplanten zijn er vele die geuren. Er zijn weinig blauwbloeiende en geurende klimplanten.

Maar de blauweregen heeft veel geurende blauwe bloemen. Wisteria fl oribunda heeft lange blauwe bloemtrossen en is ook in het wit en roze verkrijgbaar. Een onbekende klimmer is Akebia, die trosjes diep purper en roze bloemetjes geeft en deze geuren bovendien. Alle Actinidia (kiwi)-soorten geuren, ook de Actinidia kolomikta, die aan haar fraaie wit met roze getekend blad witte klokjesbloemen toevoegt. De meest geurende Clematis is Clematis fl ammula, die wit bloeit en naar amandelen geurt.

Jasminum trachelospernum is een groenblijvende klimplant, die zomers heerlijk geurt. Hij moet bij fl inke vorst afgedekt worden. De meest geurende klimplant is Lonicera (kamperfoelie), waarvan de soort periclymenum (foto) het sterkst geurt. Veel klimrozen geuren geweldig, maar we moeten ook de eenjarige Lathyrus-soorten niet vergeten.

Krijn Spaan is al meer dan 60 jaar kweker en hovenier in Kortenhoef.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren