Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Even vrij zijn

Ik zou best een dag, of zelfs een weekje, met de koning willen ruilen. Voor een journalist met als expertise het koninklijk huis zou het natuurlijk superinteressant zijn om even mee te kunnen kijken achter de schermen van het koningschap.

Maar dan nog zal je niet kunnen beseffen wat het betekent om je leven lang in de publieke belangstelling te staan. En evenmin hoe het is om je mond te moeten houden over politieke kwesties en als je achtervolgd wordt door onware verhalen of feiten die een eigen leven zijn gaan leiden.

Waar ieder mens zich zou willen verweren tegen roddels en geruchten moet een lid van het koninklijk huis het maar accepteren. Evenals de lijfwachten die er van je geboorte zo’n beetje elk moment van je leven bij zijn. Alleen de privévertrekken blijven privé, al staan de lijfwachten nu bij wijze achter de deur klaar en moet elke bezoeker zich bij de poort melden bij de Koninklijke Marechaussee.

Niemand bezoekt de vorst anoniem, tenzij hij of zij door de koning of koningin in de achterbak het paleis in wordt gesmokkeld. Een gek idee, maar het is echt gebeurd toen prinses Diana zich 25 jaar geleden liet interviewen door Martin Bashir. Hij werd door Paul Burrell, de butler van Diana, op een geheime plek opgehaald om in de achterbak te kruipen en zo langs de beveiliging van Kensington Palace te rijden. In de dagen daarvoor waren de camera’s en lampen al gekomen en ook de cameraman was tot het laatste moment onwetend gehouden over wat er zou gaan gebeuren. Het is maar een voorbeeld van hoezeer je je gevangen kunt voelen in een paleis, waarin ieder ander juist zou willen wonen.

Niet iets om jaloers op te zijn. Willem- Alexander zelf brak in zijn jeugd uit Paleis Huis ten Bosch uit. Hij beloofde zijn ouders met een slaperig gezicht vroeg te gaan slapen, om dan via het raam het paleis te verlaten. En als de wacht bij de poorten wisselde, glipte hij snel weg om nog even echt vrij te kunnen zijn. Heel herkenbaar, denk ik. Waar ik wél jaloers op ben, is het privégebruik van het regeringstoestel. Het idee dat er een super-de-luxe vliegtuig klaarstaat voor elk moment dat je bedenkt even naar het buitenland te gaan voor een kort tripje of en langere vakantie. Met het nieuwe vliegtuig kan zelfs in één keer naar Argentinië worden gevlogen en dan ook nog met stoelen die tot bedden omgetoverd kunnen worden, én zelfs een douche. Het was een domme fout om in de herfstvakantie naar Griekenland te gaan. Het stond al maanden in de agenda en de premier had die goedgekeurd. Maar inmiddels was er een tweede coronagolf en zonder nadenken was het gezin gewoon vertrokken. Nederland in rep en roer en voorlopig is het ondenkbaar dat de koning het vliegtuig voor welke reis dan ook neemt. Naast straks de kerstvakantie – in Argentinië? – mist Willem-Alexander nu de weekendtripjes naar diverse jachtvrienden in Europa. En zelfs de jaarlijkse skivakantie in Lech is onzeker. Vorig jaar hielden vele Oostenrijkse oorden de corona-uitbraak geheim uit angst het toerisme te missen. Lech werd op slot gegooid kort nadat de Oranjes het dorp hadden verlaten. Maar voor de Oranjes moet vakantie weer worden wat het lange tijd was: zorgeloos weg, zonder woedende bevolking in eigen land.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren