Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Vraag het Myrna: Ik ben ineens testament-executeur…

Mijn ouderlijk gezin bestond de laatste jaren alleen nog uit mijn vader, mijn jongere zusje en ik. Mijn zusje had zich van mijn vader en mij afgekeerd. Maar toen hij op sterven lag, heb ik haar toch gebeld of ze afscheid wilde nemen. Dat wilde ze niet. Ik heb alles alleen moeten regelen; de begrafenis (waar ze ook niet kwam) en zijn huurhuis dat ik leeg heb laten halen. Er stond alleen oud meubilair in, een paar platen en lelijke schilderijtjes. Ik wilde zijn rekening opheffen, maar nu blijk ik ineens testament-executeur te zijn en moet overleggen met mijn zus… Ik ben bang voor de gevolgen, want ik heb gewoon alles laten weghalen uit zijn huis.

Wilma

Mijn condoleances laat ik in gedachten gepaard gaan met een arm om u heen geslagen. Vreselijk dat u alles alleen moest doen rondom het overlijden van uw vader. Ongetwijfeld dacht u dat u juist handelde en dat er geen andere manier was. En ik ben ervan overtuigd dat er in uw hoofd op dat moment ook geen ruimte was om na te denken over regeltjes omtrent een erfenis die alleen bestond uit een paar platen en afgeschreven meubilair.

Het komt vreemd over, maar vaak is het van belang om tijdens moeilijke momenten foto’s te maken. Denk aan het fotograferen van het patiëntendossier bij ziekenhuisverblijf (of na het overlijden) van een dierbare, van een auto-ongeluk en ja, dus ook van de situatie in een huis na overlijden. Daar heeft u nu niets aan, maar dankzij uw brief zijn nu wel anderen op de hoogte en kunnen zij een eventueel nare nasleep voorkomen.

Wat kunt u nu doen? Schrijf uw zus een uitgebreide brief. Niet alleen over wat er in zijn huis stond, maar vooral uitgebreid over uw verdriet, over uw gevoel van eenzaamheid, dat u haar nodig had en over het afscheid van uw vader. Dit zou een brief kunnen worden die u weer samenbrengt, waarna u samen alles kunt afhandelen. Daar is vergeving voor nodig, maar het zou kunnen! Lukt dit niet, dan kunt u de deskundigen van MAX Ombudsman raadplegen of de Notaristelefoon bellen (0900-3469393).

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren