Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Help uw planten de winter door

U zult wel raar opkijken van dit artikel. Na ongeveer tien zachte winters houd ik als kweker toch altijd rekening met een vorstperiode. Als die echt nog een keer komt, en waarom niet, dan zullen we ervaren dat we niet ongestraft alle planten in de tuin kunnen zetten.

Vooral mediterrane planten hebben het moeilijk tijdens een vorstperiode. Mijn advies is vaste planten nooit voor de winter af te knippen. Veel afgeknipte stengels zijn hol en gaan vol met water staan, na vorst kan er dan wortelrot ontstaan. Pas in het voorjaar afknippen is beter. Planten lijden erg bij vriezend weer zonder sneeuwlaag. Oude stengels beschermen de plant. Via bevroren wortels kunnen ze geen vocht meer opnemen en drogen uit.

Geef bescherming in de vorm van een laag blad of compost en bewaar de sparrentakken om bij vorst op de planten te gooien. Men kan de hogere planten, zoals pampasgras, het best beschermen met rietmatten. Rozen aanaarden doe ik nog elk jaar, bij rozen op stam is het verstandig de vorstgevoelige entplek met wat coniferengroen te beschermen. Het zijn vooral de minder winterharde planten die we een handje moeten
helpen.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren