Abonnementen service: 035 - 2019505

Gaat de Polder-Express van Wim ooit weer rijden?

Wim kreeg het idee om van het onderstel van een oude stacaravan een wagen te maken met plek voor twintig passagiers.

Zijn dochter Erna van Eijndhoven moest erom lachen en had zo haar bedenkingen: “Toen hij met het idee kwam, hebben wij als gezin vaak tegen hem gezegd dat het toch allemaal niet haalbaar zou zijn. De kar zou verzekerd en gekeurd moeten worden. En waar zou hij alle materialen vandaan moeten halen? Maar hij ging toch aan de slag.”

Eigenhandig opgebouwd
Eigenhandig bouwde Wim de Polder-Express: een wagen die gekoppeld kan worden aan een kleine tractor. De onderdelen kwamen overal vandaan; Wim vond op Marktplaats zelfs een oude rolstoellift uit een taxibusje. Binnen een jaar was de Polder-Express klaar om de weg op te gaan. Een grote kar met foto’s van de omgeving op de zijkant en plaats voor 15 à 25 personen, afhankelijk van het aantal mensen in een rolstoel.

De wagen werd al snel ingezet, met steevast een trotse Wim achter het stuur. Veel zorginstellingen maakten gebruik van zijn diensten. Soms moest hij een uur rijden voordat hij aankwam bij de locatie waar men hem inhuurde. Het maakte van hem een bekendheid in de hele regio.

Opeens ging het mis
Tot afgelopen maart. ‘s Avonds speelde Wim met zijn vrouw nog een potje Rummikub. De volgende dag leek Wim erg verward en was contact maken moeilijk. Enkele dagen later overleed hij op tachtigjarige leeftijd aan de gevolgen van een herseninfarct in combinatie met het coronavirus. Zijn eigen Polder-Express bracht hem naar zijn laatste rustplaats. Erna: “Zijn overlijden kwam zo plotseling, twee weken eerder was hij nog druk aan het werk in de tuin. We vonden het een mooi idee wanneer onze vader op weg naar zijn laatste rustplaats nog een rondje door Gemert in zijn eigen Polder-Express zou kunnen maken. Dat maakte de uitvaart heel bijzonder.”

 Goed voorbeeld
Erna is vastbesloten de Polder-Express ook in de toekomst in te zetten voor mensen uit de omgeving van Gemert: “Corona maakt het nu lastig om

groepen kwetsbaren bij elkaar te brengen, maar wanneer de maatregelen het toelaten, gaat de Polder-Express weer rijden. Mijn vader heeft door de jaren heen een gemotiveerde groep vrijwilligers verzameld en samen hopen we anderen te inspireren, zodat er overal in het land dergelijke wagens gebouwd gaan worden en de weg op gaan. Dat had mijn vader prachtig gevonden!”

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren