Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

‘Dit erfstuk moet altijd in de familie blijven’

Naam: Anne van ’t Veer
Geboren: in 1947 in Assendelft
Huidige woonplaats: Haarlem
Beroep: na zijn studie Economie werkte hij onder andere voor het ministerie van Financiën en het Internationale Monetair Fonds in Washington. Zijn laatste functie was die van directeur Amsterdam Trade Bank.

Het voorwerp dat ik nooit weg zal doen en hopelijk altijd in mijn familie zal blijven, is een schilderij van het dorp Assendelft in de Zaanstreek, geschilderd door een zekere Kooy.

Hij schilderde het tijdens de Tweede Wereldoorlog, op een houten paneel, vanaf de Zeedijk. Terwijl hij daarmee bezig was, liep mijn opa langs en die zag dat zijn boerderij erop stond. Hij wilde het graag hebben en kreeg het voor een zak aardappelen in zijn bezit. Een zak aardappelen voor een schilderij, dat is op zich al mooi.

Voor mij is het vooral een bijzonder schilderij, omdat ik in die boerderij ben geboren. Tijdens een stamboomonderzoek bleek dat de hoeve al vanaf 1537 in het bezit van mijn familie is. Dus al mijn voorouders zijn daar geboren.

Dat betekent dat niemand van de familie Van ’t Veer de Zaanstreek heeft verlaten. Ze waren honkvast, zou je kunnen zeggen. Het zegt wel iets over de verandering in de wereld dat ik door mijn werk meer dan tachtig landen heb bezocht. Het schilderij heeft in Frankrijk, Engeland en Amerika gehangen, waar ik heb gewoond. Nu verrijkt het mijn huiskamer in Haarlem. Maar waar ik ook verbleef, het was altijd fijn om even naar dit schilderij te kijken en mijn geboortegrond te zien.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren