Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Wanneer klimop snoeien?

Hedera helix, Hibernica, is een sterke groenblijvende klimplant en geschikt om bijvoorbeeld snel een lelijke muur te bedekken. Ook kan men er een erfafscheiding van maken; zet gaas op de grens of betonmatten en binnen een jaar is alles begroeid.

Ook klimop moet regelmatig gesnoeid worden; doe dat in het voorjaar en niet voor de winter! De bijen vinden namelijk nog veel stuifmeel op deze planten, op een moment dat de meeste planten zijn uitgebloeid. Maar ook sommige vlinders bezoeken de klimplant om nectar te drinken. Na de bloei verschijnen de bessen en daar zijn de vogels weer gek op. Het snoeien kan rigoureus gebeuren als u dat nodig vindt.

Als u van de bloeiende takken stekken maakt, ontstaat er een struikklimop. Deze struik maakt geen uitlopers en bloeit elk jaar. Dit in tegenstelling tot de klimmende klimop, die pas na vier of vijf jaar bloeit.

Krijn Spaan is al meer dan 60 jaar kweker en hovenier in Kortenhoef.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren