Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Slimmer bewegen met een stappenteller

Na het lange stilzitten tijdens de ‘lockdown’ is het best moeilijk om weer in beweging te komen. Een fitnesstracker of smartwatch kan helpen. Deze digitale trainingsmaatjes in de vorm van een armband of horloge draagt u om de pols. Daar meten ze hoeveel u beweegt en meestal ook hoe het is gesteld met bijvoorbeeld uw conditie en hartslag. Veel gebruikers vinden de apparaatjes praktisch en motiverend, anderen gaat het om hun gezondheid.

Na zijn loopbaan bij de Marine ging Tony van Aerschot (58) serieus aan het wandelen om fit te blijven. “De dag dat ik met pensioen ging werd door de beroepsarts geadviseerd om in beweging te blijven. Het wandelen doe ik altijd in de omgeving en in het weekend ga ik weleens wat verder. Samen met mijn echtgenote nooit verder dan tien kilometer, maar solo durf ik afstanden tussen de twintig en dertig kilometer aan.” Maar of hij nu alleen loopt of met zo’n tweeën, Tony wordt altijd vergezeld door zijn Garmin Fenix 5X. “Een multisport-horloge met ingebouwde gps. Ik gebruik hem om routes uit te zetten en dan op pad te gaan. Ik houd ook mijn dagelijkse data in het oog en maak er een punt van om elke dag tienduizend stappen te doen. Dat komt bij mij neer op 7,4 kilometer.”

Signaal bij te lang stilzitten
Het dagelijkse streven van tienduizend stappen wordt vaak genoemd, maar is in de praktijk voor veel mensen lastig haalbaar. Helpt Tony’s smartwatch hem om in beweging te blijven? “Ja, er zit een alarm op dat aangeeft wanneer ik te lang stilzit. En verder is het met wandelen net als met lopen: als je het eenmaal gewend bent, vraagt je lichaam om de activiteit.” Bij het wandelen rond zijn woonplaats in de Belgische provincie Vlaams-Brabant is Tony altijd dicht bij de natuur. “Er is hier veel groen en een fantastisch netwerk van wandelknooppunten.” Tony houdt zijn horloge gekoppeld aan zijn smartphone en kan zo elke avond een overzicht zien van de dag. Maar staat al dat gebruik van technologie het genieten van de natuur niet in de weg? “Nee, ik gebruik alleen gps om de route te raadplegen. Tijdens het wandelen heb ik mijn ‘zen-momenten’, dan wil ik geen social media of e-mails ontvangen. Die smartwatch is een mooie gadget: niet echt nodig, maar fijn om te hebben.”

Bezorgde zoon
Voor Gerda Vos (68) was de kennismaking met haar fitnesstracker minder plezierig. Twee jaar geleden werd vastgesteld dat ze aan een hartritmestoornis lijdt, en dat zorgde voor grote ongerustheid. “Bij mijn kinderen misschien nog wel meer dan bij mezelf, want ik voelde me na een poosje eigenlijk weer een stuk beter. Minder benauwd en ook opgelucht, want ik was al een poosje snel duizelig en nu wist ik tenminste waardoor dat kwam.” Van haar zoon kreeg Gerda een fitnesstracker: een Fitbit Ionic. “Je schijnt er van alles mee te kunnen, maar ik gebruik hem voor stappentellen en de hartslag. Hij heeft een scherm met grote letters en ik kan er ook heel duidelijk de tijd op zien.”

Vinger aan de pols
Dat Gerda niet aan de tienduizend stappen per dag komt, vindt ze niet zo erg. “Dat is voor jonge mensen, zegt mijn huisarts. Ik merk dat ik al snel een paar duizend stappen zet als ik enkele uren buiten de deur ben. Als ik de hele dag binnenzit, zijn het er maar duizend. Dat ik zelf de hartslag kan zien, vind ik fijn, en ook dat hij mijn hart een beetje in de gaten houdt.” En een smartwatch waarmee je zelf een hartfilmpje kunt maken, voelt Gerda daar wat voor? “Eerlijk gezegd niet. Dat laat ik aan de dokter over. Ik ben ook bang dat zo’n ding dan zegt dat er wat mis is, want ik zou zomaar in paniek kunnen raken. Als ik slecht nieuws moet horen, zit ik toch liever op de stoel bij de dokter.”

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren