Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Reisadvies lijkt toverbal: Telkens andere kleur

Telkens veranderen de kleurcodes van de reisadviezen voor de verschillende vakantielanden. Dat betekent heel veel onzekerheid voor reizigers. Helaas zal dat voorlopig nog wel even zo blijven.

Dit zijn de kleurcodes van Buitenlandse Zaken voor vakantielanden.

Groen: u mag gaan, het veiligheidsrisico is vergelijkbaar met dat in Nederland.
Geel: u kunt op reis, maar let op, er zijn veiligheidsrisico’s!
Oranje: het advies is om alleen strikt noodzakelijke reizen door te laten gaan. Het moge duidelijk zijn dat vakantie nooit noodzakelijk is.
Rood: u krijgt het advies om niet te gaan reizen, onder geen enkel beding.

Van geel naar oranje
In de afgelopen weken zijn veel gebieden die eerder geel waren verklaard, toch weer terug gekleurd naar oranje. En dat heeft gevolgen voor vertrek én voor thuiskomst. We zetten de consequenties voor u op een rijtje.

Heeft u een pakketreis, dan zal de reisorganisatie uw reis annuleren zodra het gebied oranje wordt. U heeft dan recht op uw geld terug, maar de reisorganisatie kan u een voucher aanbieden of een mogelijkheid tot omboeken.

Heeft u een los ticket geboekt, dan zal de luchtvaart­maat­schappij in veel gevallen zeggen dat ze gewoon kunnen ‘leveren’ en dat u kunt gaan. Juridisch klopt dat, want u sloot een vervoersovereenkomst af met de luchtvaartmaatschappij. Dat in tegenstelling tot een pakket­reisovereenkomst die heel andere regels kent. Dat vliegtuigen gewoon vliegen en dat u niet kosteloos kunt annuleren, levert wel discussie op.

Bij thuiskomst uit een oranje gebied krijgt u van het RIVM het advies om tien dagen in quarantaine te gaan. We adviseren u om dat ook te doen.

Tips voor als u nog wilt gaan
Als u nog wilt boeken voor het najaar of de winter, denk dan aan het volgende.

Boek een pakketreis. U heeft niet alleen de garantie dat u wordt gerepatrieerd, maar u bent ook gelijk gedekt tegen een faillissement.

Wilt u per se toch een los ticket, boek dan een iets duurder ticket met een gratis omboekmogelijkheid. Mocht een land oranje worden, dan bent u tenminste niet al uw geld kwijt als u toch besluit om niet te gaan.

Betaal in een dergelijk geval altijd met een creditcard. Luchtvaartmaatschappijen hebben geen garantiefonds. Gaan ze failliet, dan staat u als laatste in de rij van schuldeisers. Het komt er dan eigenlijk op neer dat u uw geld kwijt bent.

Voorlopig zal het er op het gebied van vakanties onstuimig uit blijven zien. Hou daarom de site nederlandwereldwijd.nl goed in de gaten voor de laatste reisadviezen.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren