Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Overstekend wild

Ik was een weekje op Ameland. Ooit hebben ze geprobeerd het eiland een vaste verbinding met Friesland te geven. Er werd een dam aangelegd tussen Holwerd (waar ik op de boot stapte) en Ameland ter hoogte van het dorpje Buren. In 1872 was de dam klaar en in 1882 alweer foetsie.

De Waddenzee laat zich niet temmen of indammen! Toch is er nog altijd een iets verhoogde richel op de zeebodem. Zouden bij eb een keer reeën over deze verhoging naar het eiland zijn gelopen? Er gaat ook een verhaal dat één reebok de oversteek waagde en dat daarna Amelandse jagers er enkele reegeiten bijgehaald hebben. Niemand weet voor honderd procent zeker hoe de reeën op Ameland zijn gekomen. Wat wél zeker is, is dat ze op het buureiland Terschelling moedwillig door mensen zijn uitgezet. Ik geef de voorkeur aan de Amelandse variant, reeën zijn mans genoeg om hun eigen eiland te kiezen.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren