Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Het geheim van een goede aanvoerder

Onze grootste voetballer, Johan Cruijff, loodste Ajax drie achtereenvolgende seizoenen naar het winnen van de Europa Cup. Door zijn overredingskracht wist hij bij voorzitter Jaap van Praag voor zijn elftal aanzienlijk hogere premies te bedingen. In de zomer van 1973 lieten de meeste Ajacieden hem plots vallen. Aanvoerder ‘Jopie’ zou te weinig ‘betrokken’ meer zijn en te veel bezig met een buitenlandse transfer. Tijdens een geheime stemming in het Spaanse La Coruna verloor Cruijff zijn regisseurschap ten voordele van Piet Keizer. Toen hem dat ter ore kwam, vertrok hij kort daarna spoorslags naar Barcelona.

Niet het pakkie-an van Keizer
Het dragen van de aanvoerdersband ging de grillige linksbuiten, beroemd om zijn schaarbeweging, verre van goed af. “Ik wilde geen verantwoordelijkheid dragen”, vertrouwde Piet me ooit toe bij een bezoek aan mijn ouderlijke woning in een Brabants dorpje. Mijn vader, die de foto van de ontmoeting in de binnenzak van zijn colbertje bleef bewaren tot hij ernstig ziek werd, vroeg waarom. “Als aanvoerder moet je je met allerlei onderling gezeur bemoeien, de reserves moed inspreken, lastige klusjes voor de trainer opknappen. Dat paste niet bij mijn karakter.”

Coach laat zich niet meer de les lezen
Alle supersterren zijn aanvoerder geweest. Cruijff, Beckenbauer, Eusebio, Charlton, Maradona, Pele, Platini, Zidane, Ronaldo. Weergaloze voetballers. Markante persoonlijkheden. Met uitzondering van de volledig op zichzelf gerichte Maradona bepaalde niet hun trainer, maar zij de opstelling. Inmiddels ligt het wat anders. De huidige generatie topcoaches maakt zelf uit wie hun ‘verlengstuk’ wordt en zet samen met hem de lijnen uit. Ronald Koeman heeft in Barcelona vast de zegen gekregen van Messi voor het aantrekken van Depay.

Gegroeid in zijn rol
Tadic voert bij Ajax het beleid van Ten Hag uit, Berghuis bij Feyenoord dat van Advocaat, Dumfries bij PSV dat van ‘Herr’ Schmidt. Verbaast me, van Denzel. “Mij eveneens. Nooit gedacht. Bij amateurclub Smitshoek en bij Excelsior was hij een hele bescheiden jongen”, stelt zijn voetbalvader Simon Kelder. Mensen kunnen veranderen. Ik zie Dumfries zijn team op sleeptouw nemen, aanwijzingen schreeuwen, corrigeren. Hij staat bovendien bekend als betrouwbaar. Dus niet geniepig klikken richting pers wat zich intern afspeelt, waarvan Mark van Bommel een handje had.

Onbetwiste leider
In Oranje is de vaak glimlachende Virgil van Dijk de onbetwiste captain. Natuurlijk overwicht, onkreukbaar, onomstreden, relaxed, hoge gunfactor, oprecht, tikje afstandelijk naar de media. Verantwoordelijkheid ontlopen is hem vreemd. Voor medespelers met privéproblemen toont hij, begreep ik, een luisterend oor. Iemand die de daad bij het woord voegt, de allerbelangrijkste eigenschap voor een voetbalaanvoerder.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren