Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Ajax favoriet, ondanks aderlatingen

De eerste wedstrijd van het vorige seizoen speelde Ajax gelijk (2-2) tegen Vitesse. Donny van de Beek scoorde één keer, bij de andere goal tekende hij voor de assist. Op televisie zag ik Sjaak Swart glimmen van trots. Begrijpelijk, want mr. Ajax had de middenvelder ontdekt, zich persoonlijk over hem ontfermd en zakelijk ondergebracht bij Players United, het door Rob Albers geleide voetbalmarketingbureau waarvoor hij klusjes opknapt. Ik belde Sjakie met de vraag hoe lang Van de Beek nog bij Ajax zou zitten. “Tot volgende zomer, want Ajax kan hem nu niet missen. Dan vertrekt Donny hoogstwaarschijnlijk naar Manchester United waar hij beter past dan in Spanje”, antwoordde hij resoluut. Sjaak kreeg helemaal gelijk. Waaruit ik de conclusie trok dat de transfer, die Ajax 45 miljoen euro opleverde, al lang was voorgekookt.

Komt Daley aan spelen toe?
Of Donny’s verhuizing Ajax heeft verzwakt? Ik verwacht het niet. Wat ik tot dusverre van de brigade van Erik ten Hag zag, maakte indruk. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat, laten we niet te ver vooruitlopen, met de Kerst een andere ploeg bovenaan staat. Mogelijk zonder de inbreng van Daley Blind. De voortzetting van de carrière van Danny’s zoon lijkt door nieuwe medische problemen ongewis. Een ontwikkeling die me extra raakt, omdat ik Daley dertig jaar geleden tijdens een interview met zijn moeder Yvonne in de box heb zien liggen.

In Ajax’ achterhoede manifesteert zich vooral Perr Schuurs, terwijl het pas achttienjarige groeibriljantje Ryan Gravenberch dat doet op het middenveld. Wat de voor­- hoede betreft: onthoud de naam van Mohammed Kudus, mede in huis gehaald om de vermoedelijke verkoop van Tadic op te vangen. Zodra Klaas-Jan Hunte­laar (37) als invaller het veld betreedt, begint mijn voetbalhart sneller te kloppen. De gedrevenheid van deze sympathieke veteraan met de felle ogen spreekt me erg aan. Hij behoort tot de schaarse toppers voor wie niet alles (meer) draait om geld, maar om de liefde voor het spelletje.

Botsing dreigt in Rotterdam
Feyenoord tip ik voor de tweede plek. Komt door trainer Dick Advocaat. Op 26 september gooi ik traditioneel een verjaardagskaart richting zijn villa in Leidschendam op de bus, want een dag later wordt hij 73. Groot vakman, unieke persoonlijkheid. Ik acht het echter niet uitgesloten dat Advocaat zijn contract voortijdig verscheurt. Deze keer niet vanwege een financieel vettere verbintenis elders, maar door de solistische handelswijze van Frank Arnesen. De technisch directeur schijnt Dick bij sommige aan- en verkopen slechts zijdelings te hebben betrokken. Dick kennende pikt hij dat niet tot in het oneindige.

Eerst zien, dan geloven
PSV derde, voorspel ik. De Duitse coach Roger Schmidt, die zelf zijn staf mocht samenstellen, moet zich eerst eens bewijzen. Het valt voor hem te hopen dat de smaakmakers Denzel Dumfries en Pablo Rosario voorlopig blijven. De PSV-aanhang draagt hen op handen, maar dat betekent niets. Want clubtrouw is een ouderwets woord geworden.

eerste ronde EREDIVISIE

Zaterdag 12 september

16.30 uur FC UtrechtAZ

18.45 uur HeerenveenWillem II

20.00 uur PEC ZwolleFeyenoord

21.00 uur  TwenteFortuna Sittard

Zondag 13 september

12.15 uur EmmenVVV

14.30 uur HeraclesADO  SpartaAjax

16.45 uur GroningenPSV  RKCVitesse

Alle wedstrijden rechtstreeks op FOX Sports

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren