Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

De trein die Koeman niet kón missen

Daar stopte hij dan, zomaar op een midweekse dag voor de deur van Ronald Koeman. De trein. Niet zomaar een trein, nee, de trein-die-maaréén- keer-in-het-leven-langskomt. Vertrokken vanuit zijn geliefde Barcelona nota bene, met de snelheid van een TGV na de pijnlijke 8-2 afdroging door Bayern München in de kwartfi nale van de Champions League.

Sentimenten tellen niet
“Lullig voor de KNVB”, klonk het verontschuldigend vlak voordat Koeman met het inmiddels ietwat stramme lijf aan boord sprong. Duizendmaal excuses, ook aan de spelers van Oranje die hij in de steek laat. Maar sentimenten tellen in het voetbal anno nu nou eenmaal niet. En het is wel die trein, hè?

Hooggespannen verwachtingen
Wat Koeman aantreft bij aankomst op station ‘Estadio Camp Nou’? Verwarring, dat vooral. En niet te vergeten: hooggespannen verwachtingen na het zoveelste teleurstellende seizoen. De locomotief wordt op een zijspoor gerangeerd, aan de nieuwe machinist uit Nederland de schone taak het vehikel weer op de rails te krijgen. Op het perron zullen 100.000 morrende ‘socios’ verwachtingsvol toekijken naar het gemanoeuvreer.

Adept van Cruijff
Koeman heeft ontegenzeggelijk krediet. Als oudspeler van FC Barcelona bezorgde hij de Catalanen in 1992 hoogstpersoonlijk de zege in de toenmalige De trein die Koeman niet kón missen Foto’s: ANP Europa Cup 1 door met een ziedend schot Sampdoria op de knieën te krijgen. Hij geldt bovendien als schatbewaarder van het gedachtegoed van Johan Cruijff, door de Catalanen eind vorige eeuw niet voor niets omgedoopt tot El Salvador.

De nieuwe ‘Verlosser’?
Het is de vraag is of ook Koeman de rol van Verlosser kan vervullen. De chaos is compleet in de Catalaanse hoofdstad, zeker nu Lionel Messi’s liefde voor het ‘blaugrana’ (de clubkleuren donkerblauw en granaatrood, red.) enigszins lijkt te zijn bekoeld. Koeman weet wat hem te doen staat tot de presidentsverkiezingen van 2021, wanneer FC Barcelona een nieuw bestuur kiest en het leven van de ene op de ander dag weer totaal anders kan zijn. Messi aan boord houden. Het juiste spoor kiezen. Focussen op het licht aan het einde van de tunnel. En vooral geen vertraging oplopen.

Nations League Nederland-Polen VRIJDAG 4 SEPTEMBER 20.45 UUR NPO 1

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren