Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

‘PSV gaat voortaan elke wedstrijd tot het gaatje’

Er waait een frisse wind bij PSV. Voor het eerst in de geschiedenis staat, in de persoon van Roger Schmidt, een Duitser aan het roer.

Algemeen directeur Toon Gerbrands wees bijna alle stafleden die innige banden hadden met de weggestuurde Mark van Bommel de deur. Hij accepteerde dat Schmidt, wiens maatschappelijke carrière begon als manager van een brandweerorganisatie, vier voetbalvrienden uit zijn vaderland meenam. Om de PSV-cultuur binnen het eerste elftal te bewaken, mochten André Ooijer en Boudewijn Zenden wel blijven.

‘Accent op fysieke gesteldheid’
Joep Schreuder, die voor ‘NOS Studio Sport’ de nieuwe bevelhebber een hele dag op de voet volgde, vroeg ik naar zijn eerste indruk. “Schmidt straalt rust en wijsheid uit”, antwoordt Joep. “Hij legt het accent op de fysieke gesteldheid. Onder hem wordt keihard gewerkt. Het voetbal dat hij wil spelen, betekent dat men op een ochtend soms twee uur op het veld staat. Als je in een wedstrijd voortdurend vol gas wil geven, vereist dat een optimale conditie. De tegenstanders zijn gewaarschuwd, want PSV zal elk duel tot het laatste gaatje gaan. Ik heb wel vertrouwen in de wetenschappelijke benadering van deze man, typisch een vertegenwoordiger van de Duitse school.”

‘Een zwak voor de Eindhovenaren’
Ik ben erg benieuwd hoe het onder het bewind van Schmidt zal lopen. Ik hoop goed, na twee magere seizoenen. Want ik heb een zwak voor PSV sinds 1978, toen het de UEFA Cup won door Bastia te verslaan. Ik was daar getuige van en roffelde bij de drie goals met mijn handpalmen op het wankele tafeltje van mijn bescheiden perstribuneplaatsje. Trainer Kees Rijvers sloot ik voor altijd in mijn hart.

‘De clubliefde weerhield hem’
In de jaren zeventig en tachtig runden vaklui met PSV-bloed de vereniging. Onder wie manager Kees Ploegsma, iemand met een slimme handelsgeest. Hij kaapte regelmatig spelers weg voor de neus van Ajax. Hij vertrouwde me ooit toe dat Feyenoord hem het dubbele wilde betalen van wat hij in het Philips-stadion verdiende (100.000 gulden), maar zijn clubliefde weerhield hem van een overstap naar de Kuip.

‘Bezig met vrouwen en auto’s’
Op trainingscomplex De Herdgang meldde ik me, meestal op vrijdagmiddag, voor een interview met een voetballer. Terwijl ik op mijn beurt wachtte, hoorde ik spelers lacherig over auto’s en vrouwen praten. Als het lunchbuffet erop zat, zei uitbater Harrie van Kemenade dikwijls: “Schep je bordje maar vol, Louis.” Ongelogen waar: sommige spelers, en niet de minsten, legden de restjes koude gerechten en de kippenpootjes op een schaal, namen die onder de arm mee naar huis en gaven de vuile schaal op maandagochtend zonder blikken of blozen terug aan Ome Harrie.

‘Schmidt kreeg wél carte blanche’
PSV, dat zijn voor mij de Kerkhofjes, Van der Kuijlen, Van Breukelen, Romario, Nilis, Van Aerle, voorzitter Van Raaij, de trainers Reker, Hiddink, Ronald Koeman, Cocu en Stevens. Dat de bij onze oosterburen succesvolle ‘Der Huub’ het in Eindhoven slechts één seizoen (2008-2009) volhield, kwam door zijn botsingen met het bestuur. Hij had geen carte blanche, in tegenstelling tot Roger Schmidt.

PSV-Vitesse (oefenwedstrijd)

Zaterdag 15 augustus 18.45 uur FOX Sports

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren