Abonnementen service: 035 - 2019505

Even zwaaien met je pinpas en je hebt betaald… Hoe ging dat vroeger?

We hadden laatst op een verjaardag een discussie over het betalingsverkeer van vroeger. Hoe ging dat? Hoe kreeg je je salaris, hoe betaalde je je rekeningen? En hoe kregen de mensen hun AOW heel vroeger? Ik denk niet per bank. Het lijkt me ook voor de jeugd interessant om te weten hoe het er vroeger aan toe ging.

Mevr. J. van Veen

Dat denk je zeker weleens, als je weer in een handomdraai betaald hebt en ‘Akkoord’ ziet. En dan kom je tot de conclusie dat betalen vroeger eigenlijk ook heel gemakkelijk was. Je kreeg acceptgiro’s of maakte een bankoverschrijving, zette handtekeningen, deed die eens in de maand op de bus en klaar was je weer. De rest betaalde je contant. Geld haalde je bij de bank.

Tot eind jaren 60 kregen de meeste werknemers hun geld nog in een loonzakje. Vierhonderd gulden per maand en dan was er 200 gulden voor allerlei lasten ingehouden. Maar een paar jaar nadien kregen de werknemers al hun geld ‘op de giro’. Wat niemand zich meer kan voorstellen, is dat de Postcheque- en Girodienst al een eeuw geleden van de grond kwam. Deze Postgiro was onderdeel van de PTT en regelde het betalingsverkeer met cheques en ponskaarten. De PTT groeide al in de jaren 60 uit tot een geoliede girodienst, waarbij door de invoering van ponsmachines rekeningen binnen twee dagen betaald konden worden. Door de positie van de gaatjes in een ponskaart kon een machine de informatie aflezen die voor een betaling noodzakelijk was. De girobetaalkaart bevatte die gaatjes, net als later de acceptgiro, die de rekeningnummers van betaler en ontvanger vertegenwoordigden. Razend knap in die tijd. Later heeft de computer het betalingsverkeer overgenomen. Maar Nederland loopt nog steeds voorop met het automatiseren van betalingen. Kijk maar eens naar het bedrijf Adyen, dat over de hele wereld zijn betaalsystemen verkoopt. En in welk ander Europees land wordt er zo vaak met een pasje betaald als Nederland?

U vraagt ook nog hoe de eerste AOW in 1957 werd uitbetaald. Dat heb ik niet kunnen vinden. Het bedrag was toen 857 gulden per jaar. Maar er is zeker een lezer die dat wel weet!

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren