Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Eerloze afgang

Weer een zin in ons volkslied die eigenlijk niet meer kan. Heb je net de zin “Ben ik van Duitsen bloed” gehad, komt vervolgens ook nog eens: “Den Koning van Hispanje heb ik altijd geëerd.”

Die zin was sowieso al eeuwen een doorn in het oog van de vele protestanten in ons land, want hun voorvaders waren door die Spaanse koning op de brandstapel terecht gekomen. We weten allemaal dat wij het lijflied van Willem van Oranje zingen als we het Wilhelmus ten gehore brengen. En hij was nu eenmaal ‘van Duitsen bloed’. Die zin zouden we na 1945 het liefst schrappen, maar dat deden we niet. En dus zal de ‘Koning van Hispanje’ ook wel blijven. Het was immers niet Juan Carlos die de oudste zoon van Willem van Oranje ontvoerde.

Juan Carlos was generaties lang een vriend van de Oranjes. De man straalde gezelligheid, gemoedelijkheid en ‘ons kent ons’ uit. Het was een publiek geheim dat hij een enorme rokkenjager was, maar dat werd niet openbaar gemaakt, omdat hij een zeer kundige en geliefde koning was. Hij moest na de dood van Franco de monarchie herstellen, maar met het beleid van de dictator. Dat deed hij niet. Hij maakte van Spanje een democratie, wist een staatsgreep te voorkomen en honderdduizenden Spanjaarden gingen de straat op om “Viva el Rey!” te scanderen. Als hij in 2011 was overleden, dan was hij als held begraven.

Want dan was waarschijnlijk niet uitgekomen dat de koning in zijn laatste jaren op de troon vooral bezig was geweest de financiële positie van de familie te verbeteren. Toen Spanje in 2012 in een diepe crisis was, ging Juan Carlos met minnares Corinna en haar zoontje per privéjet naar Botswana om er een olifant om te leggen. Dat alleen maakt al niet sympathiek.

Het reisje kwam uit toen de koning zijn heup brak. En toen ging de Spaanse pers compleet los over alle minnaressen. Je kunt je nauwelijks voorstellen dat hij nog tijd had om te regeren. Corinna werd Spanje uitgezet; tijdens een ondervraging door een politiecommissaris vertelde ze en passant dat de koning haar rekening gebruikte om smeergeld op zijn Zwitserse rekening te storten. Het zou om meer dan 100 miljoen euro gaan, afkomstig uit Saoedi-Arabië, Bahrein en andere oliestaten.

Het Spaanse parlement besloot dat Juan Carlos het land uit moest. Of hij zijn titel mocht houden, moest zijn zoon – de huidig koning Felipe – maar besluiten. Maar Juan Carlos ging dat niet afwachten. Per privévliegtuig ging hij eerst naar Parijs en vervolgens naar Abu Dhabi. Die zullen vast trots zijn op hun hoge gast. En paleizen genoeg daar. Maar was dat het waard? Geen contact met familie, vrienden. Geen stierengevechten meer, zijn zeer omstreden heimelijke genoegen. Ik hoop dat hij zijn memoires gaat schrijven.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren