Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Een kleinere familie

Bij de  Trooping the Colour, de officiële verjaardagsviering van koningin Elizabeth, stonden op het balkon telkens meer mensen, die op de één of andere manier ‘nauw’ aan de Britse vorstin verwant zijn.

Ik kan me gewoonweg niet voorstellen dat ze alle namen van de mensen op dat balkon ook echt kende. Dat de groep zo groot was geworden, kwam omdat er na het jonge overlijden van koning George VI, Elizabeth’s vader, alleen Philip, de koningin-moeder en prins Margaret over waren om de nieuwe koningin te vertegenwoordigen. En dus werd een beroep gedaan op de Hertog van Kent en de Hertog van Gloucester en hun latere echtgenotes om af en toe bij te springen.

Dat maakte de koninklijke familie ineens een stuk groter. Voor mensen in slaapstadjes als Stoke-on-trent was het bijna net zo leuk om met een oom of een neef van de Queen te praten. En iedereen was het erover eens dat Elizabeth geen tijd had; ze moest ook nog het land besturen. De koningin zorgde ervoor dat deze helpende familieleden prachtige appartementen kregen in Kensington Palace, compleet met butler, kok en ander huispersoneel.

Ze werden gereden in limousines met hun eigen standaard en overal met alle egards ontvangen. Ondertussen kregen ze kinderen, die ook een voor die tijd ‘normale’ koninklijke opvoeding kregen. Maar na de huwelijken van Elizabeth’s eigen kinderen werden die neven en ene nicht een beetje overbodig. En de rest van de groep was het daarmee eens, al wees Elizabeth er terecht op dat ze ooit goed werk hadden verricht. Besloten werd de groep voor het leven aan te laten blijven. Charles zelf vond dat hij, op het moment dat hij koning wordt – als hij zijn moeder overleeft, wordt hij hoe dan ook koning – al rijkelijk voorzien is.

Hij heeft twee populaire zoons en beeldschone echtgenotes, hij heeft een vrouw met humor en klasse, plus broer Edward en zus Anne die allemaal multi-inzetbaar zijn. Maar sinds de ruzie tussen William en Harry waarbij duidelijk is geworden dat het vooral Harry was die de koninklijke familie wilde verlaten, liggen de kaarten totaal anders. Alleen William en Camilla blijven over als senior-vertegenwoordigers, met Kate als goede vervangster. Maar prinses Anne is dan al ver over de zeventig en heeft ideeën die totaal niet stroken met die van Charles zelf.

En Edward en Sophie zijn plichtsgetrouw, doen wat er gevraagd wordt, maar komen nooit van recepties terug met namen van mensen die Charles echt eens zou moeten ontmoeten. Een koninklijk huis moet gezien worden. Dat is in Nederland makkelijker dan in het Verenigd Koninkrijk, dat uit Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland bestaat.

Als koningin Máxima in Oss is geweest, dan wordt daar in Den Bosch ook over gepraat. Onze werkzame koninklijke familie bestaat momenteel uit het koningspaar zelf en prinses Beatrix en heel af en toe worden Pieter van Vollenhoven en prinses Margriet nog weleens ingezet. Ik geloof zelfs dat het daardoor zo goed gaat, omdat bijna iedereen in deze coronatijd de koning en of de koningin zelf op bezoek krijgt.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren