Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Column van Jan: Beschaafd land

Binnenkort word ik geïnterviewd voor de ‘Riepe’, de daklozenkrant van Groningen. Ik werk er graag aan mee, want de positie van kwetsbare mensen raakt mij.

Daarom greep ook de tragische geschiedenis van Arie den Dekker me zo aan, de 54-jarige dakloze uit Oss die als uiterste wanhoopsdaad zichzelf in brand stak voor het gemeentehuis en overleed aan zijn verwondingen. Een lieverdje was Den Dekker niet, nooit geweest ook, als ik de media mag geloven. Hij veroorzaakte veel buren­overlast en werd ondergebracht in een oud boerderijtje.

Daar is hij getuige van een moordaanslag en doet melding bij de politie. Uit wraak wordt met een brandbom een aanslag op zijn leven gepleegd en hij komt onder bescherming van justitie. Hij slijt zijn dagen in caravans en vakantiehuisjes. Hij is analfabeet en kan niet omgaan met compu­­ters.

Als hij terug wil keren naar zijn familie in Oss, krijgt hij een gebiedsverbod. Telkens roept hij bij het gemeentehuis om hulp; hij gooit met vis en eieren en overgiet zichzelf met mest. Maar zijn protesten leiden tot niets. Sterker: de bescherming wordt opgeheven.

Hij ziet geen uitweg meer en maakt een eind aan zijn leven. Wrang dat de burgermeester als reactie opmerkte dat de man de gemeente zo veel geld gekost heeft. Goed dat er Kamervragen zijn gesteld. In een beschaafd land laten we niemand aan zijn lot over.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren