Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

De Tip van Léon: Klompé vervangt Drees

Marga Klompé is volgens de samen­stellers van de Canon van Nederland geschiedkundig toch belangrijker dan Willem Drees. Daarom is in het historisch overzicht van onze vaderlandse geschiedenis de man die ons een vaste ouderdomsuitkering bezorgde, vervangen door de vrouwelijke minister.

Zij wordt beschouwd als dé architect van de verzorgingsstaat. In een opiniepeiling van regionale dagbladen was 91 procent van de respondenten het niet eens met het schrappen van ‘vadertje Drees’. Het is de enige aanpassing in de Canon die nogal wat stof deed opwaaien.

In het koepel­gebouw van het Nederlands Openlucht­museum kunnen de geactualiseerde vensters van ons verleden worden bekeken. Bezoekers staan er oog in oog met historische personages. Door middel van interactie, animatie en filmbeelden vertellen ze meer over zichzelf en de tijdgeest.

Er zijn ook aanknopingspunten met het buitenmuseum. Zoals in het Zaans koopmanshuis uit de VOC-tijd, waar slavernij om de hoek komt kijken. Of bij de boerderij uit Budel, waar een elektrische dodendraad is gespannen om vluchtelingen en smokkelaars tijdens de Eerste Wereldoorlog tegen te houden.

  openluchtmuseum.nl 026-3576111

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren