Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

In isolement door stralingsziekte

Tot 2013 heeft Anneke Roose een leuk leven met een mooi gezin, wonend op een prachtige woonboererij met een goedlopende Bed & Breakfast. Maar van de één op de andere dag wordt ze ziek. Al snel wordt haar duidelijk dat de oorzaak te maken heeft met de open wifi-aansluiting in haar boerderij.

Nadat in hun Bed & Breakfast een open wifi-netwerk is aangelegd, krijgt Anneke (78) gezondheidsklachten. Ze is misselijk, heeft hoofdpijn, gebonk in haar oren en zenuwpijn. Ze heeft niet meteen door wat er met haar aan de hand is, tot haar elektriciën haar wijst op stralingsziekte, Electro Hyper Sensibility (EHS). Een paar jaar na het begin van de klachten zijn Anneke en haar man uiteindelijk genoodzaakt de Bed & Breakfast te verkopen. In haar nieuwe huis laat haar man alle leidingen bekleden, zodat Anneke stralingsarm kan leven en haar klachten zo minimaal mogelijk blijven, maar haar wereld wordt steeds kleiner en ze voelt zich regelmatig eenzaam.

Kampen met onbegrip
Van een rijk sociaal leven met haar kinderen, kleinkinderen, de B&B-gasten en vrienden, gaat Anneke terug naar een geïsoleerd bestaan. Ze kan niet naar een winkel, niet in de trein en ze kan niet uitgaan. Als ze bij haar kinderen op bezoek gaat, moeten die alles uitzetten om haar tegen straling te beschermen. Anneke is kennissen en familie kwijtgeraakt, die haar ziekte niet kunnen accepteren. “Een aantal vrienden heeft me aan de kant gezet en ook met één van mijn zussen kan ik niet meer praten. Ze laten je vallen, doen alsof je al dood bent, dat is diep treurig!”, aldus Anneke. Door het vele onbegrip heeft Anneke meerdere momenten gehad dat ze het leven niet meer zag zitten. Gelukkig heeft ze veel steun aan haar gezin en zijn er lieve mensen om haar heen, die haar nemen zoals ze is. Inmiddels heeft Anneke een meetapparaatje waarmee ze de straling kan controleren, zo weet ze tijdig wat er aan de hand is, maar ze blijft altijd bang voor telefoons in de buurt. “Ik moet nadenken over alles wat ik doe.”

Lotgenoten
Anneke wil heel graag meer aandacht voor haar ziekte, zodat meer mensen bekend raken met deze aandoening, want, zo zegt zij: “Je ziet niets aan me, maar van binnen heb ik veel pijn.” Ze wil graag in contact komen met lotgenoten, op zoek naar herkenning en mogelijk tips. Wilt u in contact komen met Anneke, mail naar info@maxmaaktmogelijk.nl en dan sturen wij uw bericht naar haar door.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren