Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

HIELSPOOR: Injecties helpen niet

Geachte dokter Ted,
Al maanden heb ik een venijnig stekende pijn onderin m’n hiel. Vooral als ik sta of loop, meteen bij de eerste stap uit bed. Samengevat: als ik mijn voet ook maar een beetje belast. Op mijn tenen lopen gaat nog ’t beste, maar is vermoeiend. Mijn huisarts noemt het een peesplaatontsteking, ook hoor ik ‘hielspoor ’. Hoelang gaat dit duren?
Marieke Baas, Almere

Een vraag, mevrouw Baas, waarin u meteen de beschrijving van het ‘hielspoor’ ofwel de peesplaatontsteking heel scherp verwoordt. Het is geen ernstige aandoening, wel een pijnlijke. Ook één die nogal veel voorkomt: ongeveer één op de tien mensen heeft er weleens in meer of mindere mate last van. Meer vrouwen dan mannen, overwegend tussen 40 en 60 jaar.

Gaat vanzelf over
Dit is zo’n kwaal – het gevolg van overbelasting van de voet – die je een fl inke tijd ellende kan bezorgen, maar die in het algemeen vanzelf overgaat. Gemiddeld duurt het enige maanden tot een halfjaar, ook al zijn er mensen die er wel een jaar of langer mee rond hinkelen. Hielspoor heeft te maken met de peesplaat onder onze voeten, de fascia plantaris. Die plaat bestaat uit bindweefsel en loopt aan de onderkant van het hielbeen, zeg maar de hak, naar de onderzijde van de tenen. De peesplaat is sterk en biedt steun aan de hele voet. En dat is maar goed ook, want ons volledige gewicht rust op die twee voetzolen.

Tijdens het lopen en bijvoorbeeld als we op onze tenen gaan staan, wordt die plaat behoorlijk opgerekt. Wanneer sprake is van overbelasting en er veel trekkrachten plaatsvinden in de peesplaat, zorgt dat voor spanning op de plek waar de peesplaat is aangehecht. Eigenlijk overal waar pezen en spieren aan bot hechten kan zoiets ontstaan… Waarom het hielspoor heet? Omdat er vaak wat kalkneerslag in de peesaanhechting ontstaat en dat als een ‘haakje’ te zien is op het röntgenbeeld.

Oorzaak: overbelasting
Aanhoudende overbelasting van de voetzoolpees kan leiden tot irritatie, soms zelfs gevolgd door een ontsteking ( fasciitis plantaris) die de pijn veroorzaakt, waar u mij over schrijft. Ook ík weet hoe pijnlijk een hielspoor is.

Jaren geleden maakte dit euvel tijdelijk een einde aan mijn grote passie: het marathonlopen. Tot mijn vijftigste, ik ben nu 71, liep ik frequent marathons en trainde tussendoor. Naast overgewicht of werk waarbij je lang staat (zoals kappers, winkelpersoneel, verpleegkundigen en surveillerende politieagenten) kunnen een verkeerde loophouding of hardlopen het hielspoor doen ontstaan.

Dat laatste speelde bij mij, doordat ik intensief hardliep en vele malen de marathonafstand van 42 kilometer en 295 meter had afgelegd. Ik deed onder meer mee aan de marathons van Amersfoort, Rotterdam en Boston. Mijn recordtijd? In 1985 in Rotterdam: 2 uur, 44 minuten en 58 seconden. Ik ben er nog steeds trots op. Nu wandel ik flinke afstanden.

Dan maar oefeningen
Mevrouw Joustra uit Leeuwarden schreef mij dat zij al van alles heeft geprobeerd om van haar langdurige hielspoor af te komen: van gelzooltjes, het gipsen van haar voet en het slikken van antibiotica tot en met injecties met corticosteroïden. Uit een literatuurstudie, onlangs gepubliceerd in het vaktijdschrift ‘Huisarts & Wetenschap’, blijkt dat de injecties eigenlijk nauwelijks helpen. Dat geldt ook voor allerlei andere behandelingen, zoals injecties met autoloog bloed (van de patiënt zelf). Oefeningen helpen beter dan wat ook…

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren