Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Droge zomers

De laatste jaren zijn de zomers erg droog en dat heeft een nadelige invloed op onze tuinen, waardoor de groei stagneert en de planten soms doodgaan.

Vooral de jonge aanplant van dit voorjaar heeft het erg moeilijk en daar is nogal wat van doodgegaan. Allereerst vind ik dat je moet zorgen dat de planten in goede humusrijke grond staan en dit is helaas niet altijd het geval. Het is verstandig om elk voorjaar voldoende compost door de grond te werken. De grond mulchen (bedekken) met bijvoorbeeld boomschors, houtsnippers, stro of blad. Geef pas water als het al een tijdje droog is. Als je de plant verwent met water, blijven ze aan de oppervlakte wortelen.

Ze moeten juist dieper wortelen om zelf het vocht op te zoeken. Zelf sproei ik pas tegen de avond, want dan heeft de plant er lang plezier van. Mijn voortuin heb ik dit jaar nog geen water gegeven en bijna alles staat er fris bij, een teken dat de grond in orde is. Planten in potten moeten bij droogte wel dagelijks water hebben. Als een plant slap hangt, wil dit beslist niet zeggen dat hij doodgaat.

Krijn Spaan is al meer dan 50 jaar kweker en hovenier in Kortenhoef.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren