Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

De wereld van model- en miniatuurbouwers: ‘Je schept een andere werkelijkheid’

Miniaturen hebben een mysterieuze aantrekkingskracht. In de 19de eeuw lieten welgestelde families ermee zien hoe rijk ze waren. Tegenwoordig trekken deze realistische stillevens nog steeds een flinke groep geïnteresseerden. Van jong tot oud. Wij spraken met twee mensen die dit oude ambacht nog beoefenen.

Oud-schipper Willem Timmer (71) uit Harlingen is begenadigd modelbouwer van bestaande schepen. De oude hoeve waar hij met zijn vrouw Hessie woont, ligt in een pittoresk stuk natuur net iets buiten de Friese stad. Hij heeft er zijn eigen werkplaats, waar hij het ambacht van modelbouw beoefent. “Vanaf mijn kindertijd ben ik al bezig met bootjes maken. Ik maak alle soorten: vrachtschepen, sleepboten, zeilschepen en modellen van bestaande schepen. Ook probeer ik bij een werf of rederij de originele bouwtekeningen te krijgen, die ik dan op schaal maak.”

Intensieve klus
Het bouwen van zo’n schip is monnikenwerk. Willem is per project zo’n 500 uur bezig. Het is overigens voor hem meer een winter- dan een zomerhobby. Kleine onderdelen van miniatuurschepen, zoals kompas en schroeven, maakt hij zelf. Hij gebruikt daarvoor materialen als brons en teakhout. De rompen maakt hij van hout dat hij zelf zaagt en schaaft. “Ik heb in de werkplaats een metaalbankje en een computergestuurde CNC-frees, waarmee ik bijna alles zelf kan maken.” Zijn jarenlange ervaring als schipper in de kust- en grote vaart maakt dat hij als geen ander weet
hoe hij in detail schepen kan bouwen. “Het is niet voor iedereen weggelegd. Daarnaast is het veel improviseren, durven en het allerbelangrijkste: geduld hebben.” Het allerlastigste voor Willem
is het schilderen van de naam op het schip. “Als het model klaar is, heb ik een voldaan gevoel.”

Uitstervend ambacht
Modelschepen bouwen is volgens Willem wel een beetje een uitstervend ambacht. “Daarom zou ik het heel leuk vinden als één van de kinderen of kleinkinderen ermee door zou gaan.” Hoewel het voor Willem vooral echt een hobby is, heeft hij ook diverse opdrachten gekregen om schepen te bouwen. Onder andere van een Duits visserijinspectiebedrijf. Het model, de Solea, staat in Rostock op het hoofdkantoor. “Voor een charterbedrijf in Harlingen heb ik de Artemis nagebouwd, een tallship, en voor een rederij in Vlissingen de mv Sardijn, een kustvaarder. Momenteel werk ik aan een negentiende-eeuwse sleepboot, de Roode Zee genaamd. Die is bijna af en wil ik ook in de verkoop doen. Het is een prachtige hobby.”

Het begon voor Merijn met de Titanic
Een uit de hand gelopen hobby kun je het wel noemen. De 33-jarige Merijn Goes uit Helmond werkt in het dagelijks leven als manager in een jeugdzorginstelling. Hij is getrouwd en woont met zijn man Richard, hond Scott en kat Binkie. “Eigenlijk was mijn liefde voor de miniatuur- en modelbouw er al van kleins af aan. Ik vond de film ‘Titanic’ geweldig en zag in documentaires dat er vaak model- en miniatuurbouw wordt gebruikt voor het maken van films. Merijn was trots op zijn eigen replica van de Titanic die hij thuis had staan. “Toen onze huisoppas tot mijn grote schrik het modelschip in duizend stukjes had laten vallen, besloot ik opnieuw te beginnen. Maar tijdens het zoeken naar een modelpakket, kwam ik steeds andere leuke miniatuurbouwprojecten tegen. Binnen een paar weken stond mijn eerste tweedehands miniatuurhuis in de kamer. De grote liefde was geboren.”

Professioneel bedrijf
De liefde voor miniaturen is inmiddels zelfs uitgegroeid tot een professioneel bedrijf. “Ik ging steeds meer beurzen bezoeken en keek ook in musea naar klassieke poppenhuizen. Ik zag een gat in de markt en zo is mijn webshop miniaturemansion.nl ontstaan.” Deze internetwinkel is vooral gericht op de klassieke Tudors-dynastie en de Victoriaanse tijd. “Ik richt me vooral op de inrichting, aankleding en het meubilair. En dan zo realistisch mogelijk.”

Miljonairshuis
Zijn klanten zijn zowel vrouwen als mannen, vaak wel wat ouder. De aantrekkingskracht van miniaturen is volgens hem vooral het creëren van een andere wereld naast de werkelijkheid. “Van het ‘iets wat je zelf nooit zal hebben’ zoals een groot landhuis. Ik heb bijvoorbeeld het huis gemaakt dat ik zou hebben gehad als ik miljonair was geweest.”

Iedereen kan het
Miniaturen waren van oudsher vooral een manier voor de rijken om te laten zien hoe welvarend je wel niet was, denk aan de kabinetspoppenhuizen, legt hij uit. Daarbij werd niet alleen het huis realistisch nagemaakt, ook de bewoners tot aan de huisdieren toe kregen een plek.  Kan iedereen het leren? “Ja, maar het is wel een moeilijk ambacht. Helaas zijn er geen cursussen of opleidingen tot miniatuurbouwer. Het is dus vooral jezelf veel aanleren, van anderen afkijken en YouTube-filmpjes kijken. Wel kost het tijd en geld, al kun je het echt zo duur maken als je zelf wilt. Ik ben natuurlijk nog best jong, dus heb nog wel ideeën voor twintig ‘roomboxen’ (enkele kamer, tafereeltje, red.) en tien poppenhuizen.”

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren