Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Uw vakantievragen

Al maanden worden we bij MAX Ombudsman bestookt met een hausse aan ‘corona-vakantievragen’. Voor het verschijnen van dit blad heeft de realiteit ons telkens weer ingehaald. Toch doen we weer een poging om u voor te lichten aan de hand van de meest voorkomende vragen van dit moment.

Ik durf niet meer op reis. Moét ik gaan?
Angst is geen reden om kosteloos te annuleren. Vanaf 15 juni worden verschillende landen ‘geel’. U zou dan in feite mogen gaan. Heeft u geboekt voor vertrek in september, wacht dan nog even met annuleren. Als het virus opnieuw oplaait, zullen nieuwe annuleringen volgen vanuit de reisorganisatie. Dan maakt u geen kosten. Wilt u de rust voelen dat u niet meer hoeft, kijk dan in uw voorwaarden wat het kost om te annuleren. Ja, u heeft schade, maar de keuze is aan u.

Ik denk dat mijn reis niet zo uitgevoerd kan worden zoals ik hem heb geboekt. Kan ik er vanaf?
Dat hangt af van het type reis. Zou u een rondreis gaan maken met tien onderdelen waarvan er zes niet door kunnen gaan, dan is het echt een andere reis dan u mocht verwachten. Uw beroep daarop bij de geschillencommissie zal een grote kans van slagen hebben. Echter, heeft u alles op de vakantiebestemming en alleen de beperking dat u een mondkapje moet dragen, dan kunnen uw kaarten anders liggen. Overweeg dus goed welke keuze u maakt. Gaat u toch naar de geschillencommissie of de rechter? Wij ontvangen graag de uitspraak van u.

Mijn geboekte vakantie is naar een gebied dat ‘oranje’ blijft. Wat moet ik doen?
Afwachten. Als het gebied ‘oranje’ blijft, zal de reis naar alle waarschijnlijkheid worden geannuleerd als hij in de nabije toekomst ligt. Vindt de reis pas later plaats, kijk dan in de annulerings­voorwaarden tot welke dag u de laagste annuleringskosten heeft en maak dan uw keuze.

Premier Rutte heeft gezegd dat we niet worden gerepatrieerd als we op vakantie gaan en we zouden door het virus weer terug moeten.
Dat is duidelijke taal. Op vakantie gaan is uw eigen risico. Nu het virus nog niet weg is, is het een risico om op vakantie te gaan. Boekt u een pakket­reis, dan moet de reis­organisatie u wel repatriëren. Dat is hun plicht vanuit de wet op de reisovereenkomst. Wilt u dus per se op vakantie, boek dan een pakket­reis. Mocht u onverhoopt in quarantaine moeten in dat land, reken er dan op dat het grootste deel van de kosten voor uw rekening zijn.

Ik boek altijd los van elkaar tickets en een huisje. Ik wil dat nu ook weer doen. Kan dat?
Ja, dat kan. Maar u bent dan dus aan uzelf overgeleverd; als u onverhoopt terug moet naar Nederland, moet u een commerciële vlucht regelen. We hebben ten tijde van de vorige repatriëring gezien dat mensen wel vier keer opnieuw een vlucht moesten boeken omdat hij telkens werd geannuleerd. Duizenden euro’s waren daarmee gemoeid. Wilt u dus toch op deze manier boeken, zorg dan dat u de beschikking heeft over voldoende financiële middelen of creditcard waarmee u uzelf kunt redden.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren