Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

De stilte rond Elizabeth

Koningin Elizabeth heeft altijd geweten dat er voor haar nooit een echt afscheid zou komen. Tot haar dood blijft ze staatshoofd en dan is het voorbij. Beatrix trad af en hoorde mensen ‘Bea Bedankt’ zingen en kon zien dat het na haar vertrek ook verderging. In het Verenigd Koninkrijk was de gedachte dat Elizabeth volgend jaar, op haar 95ste, het grootste deel van haar taken zou overdragen aan zoon Charles, die dan offi cieel Prince Regent zou worden. Hij tekent dan wetten in haar naam, maakt reizen en vertoont zich in het land.

Koning wordt hij pas, maar dan wel per direct, als zijn moeder haar laatste adem uitblaast. En afhankelijk van hoe oud hij zelf is, moet hij bepalen of hij nog gekroond wil worden. De voorbereiding duurt een jaar en dan krijgt het Verenigd Koninkrijk weer een vorst die rond of over de tachtig is. Dat is weliswaar de traditie, en daar zijn de Engelsen dol op, maar het betekent wel dat het land dan weer een bejaard staatshoofd krijgt. Aftreden zou nieuw zijn voor het land, maar dan komt er eindelijk weer eens een jong koningspaar, met William en zijn Catherine.

Maar Elizabeth is nog niet dood. Afgelopen week zagen de Britten haar op een prachtige gitzwarte Fell pony Windsor Castle uitrijden. Ze zat kaarsrecht in het zadel. De Queen is al ruim tien weken niet onder de mensen geweest en zal dat ook niet meer komen zolang er geen vaccin is tegen corona, of een test die door alle Britten ondergaan kan worden. En dat is voor haar, het langst regerende staatshoofd uit de Europese geschiedenis, en de Britten bizar. Elizabeth en haar 99-jarige man Philip leven afgezonderd in Windsor Castle en worden verzorgd door een vast team van 22 personen. Die hebben allemaal ook het contact met de buitenwereld en zelfs met hun eigen familie moeten opgeven. Het is uit pure trouw aan de vorstin en haar echtgenoot dat zij dit offer brengen.

In het Verenigd Koninkrijk noemt men het een ‘klein team’. En dat zal ook wel. Elizabeth en haar man zijn niet anders gewend dan dat er altijd personeel is voor alles. Het hoort zelfs een beetje bij de magie van royalty. Niemand wil dat een koningin zelf haar paleis afstoft of ’s ochtends eieren bakt voor het gezin. Maar 22 personen staat wel in schril contrast met al die ouderen die nog zelfstandig wonen, alleen of met partner, en die nauwelijks nog een sociaal leven kunnen hebben. Ze blijven, net als Elizabeth, op deze manier gezond, maar voor de rest missen ze alles wat het leven op deze leeftijd waardevol maakt. Tegelijkertijd kun je ook alleen maar medelijden hebben met Elizabeth, die weliswaar nog steeds het staatshoofd is, maar niet de kans krijgt afscheid te nemen van haar onderdanen. Ze tekent dagelijks nog alle wetten, die in speciaal ontsmette rode koffertjes worden gebracht. Maar koningin ben je vooral van een volk. De Britten die ze net zo mist als zij haar.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren