Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Durf ik die confrontatie wel aan?

Ik kreeg een berichtje van mijn schilderlerares dat de lessen na maanden binnenkort weer gaan beginnen. Eerlijk gezegd zie ik er als een berg tegenop om weer naar het clubje te gaan. Het zijn net als ik allemaal ouderen en ik weet niet hoe zij de coronacrisis hebben doorstaan. Misschien zijn er wel cursisten overleden…

Dora

U heeft moeite om de confrontatie aan te gaan met een eventueel afschuwelijke waarheid dat een aantal medecursisten overleden is. Dat is duidelijk, maar toch weet ik niet waar u precies moeite mee heeft, dus ik ga zelf twee conclusies trekken.

1. U voelt zich (weer) onveilig als u hoort dat er medecursisten aan COVID-19 zijn overleden. Dat kan ik me voorstellen. 12 maart was voor velen een shockerende ervaring, waarna ook nog eens de continue stroom van beelden van de IC’s en het bijhouden van het aantal ‘coronadoden’ het er goed bij ons inwreef. Resultaat: veel mensen verkeren nog in lichte shock, zijn angstig. Dat geldt zeker voor ouderen die een troostende, liefdevolle aanraking moesten missen. Aanraking, zo is bewezen, heelt en stelt gerust.

Toch raad ik u aan te gaan. Plezier hebben, iets moois creëren en de gedachten geconcentreerd houden op een fijne bezigheid is goed voor het immuunsysteem, want het verjaagt de angst uit uw gedachten.

2. U vindt het zwaar om geconfronteerd te worden met overlijden. Wel, dat is ook begrijpelijk. Het moeten aanzien dat er lege plekken zijn gevallen is absoluut heel naar. Maar u kunt daar juist een heel mooie invulling aan geven. U kunt uw schilderlerares bellen en vragen wat zij weet. Mochten er inderdaad mensen zijn overleden, hoe mooi is het dan om te proberen tijdens een les iets te schilderen met in gedachten diegenen die zijn gaan hemelen, het aan hen op te dragen. Dat is een mooi eerbetoon en bovendien een goede manier om de rouw te verwerken. Wat zullen die engelen dat prachtig vinden, want ik ben ervan overtuigd dat diegenen die de aarde hebben verlaten, willen dat wij leuke dingen doen en elkaar liefhebben. Aan u om dit voor te stellen! Wat zullen het prachtige schilderijen worden, want de spirits houden ook die penseel vast…

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren