Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

‘Daar stond m’n hele verzameling plus huisraad’

Naam: Hans Temmink
Beroep: fotograaf
Geboren: 1949 in Goor
Woonplaats: sinds 2000 woonachtig in Silves, Portugal

Met mijn vrouw Ans heb ik twee fotozaken gerund, één in Hengelo en één in Vorden. Meer dan 25 jaar hebben we keihard gewerkt en ik mag wel zeggen dat we daarbij creatief te werk gingen. Een groot succes waren onze fotoalbums van huwelijken die ik fotografeerde. Ans beschilderde de boeken, zodat ieder album uniek was. Ik denk dat ik zo’n 20.000 huwelijken heb vastgelegd. Ik kom nog weleens in Zutphen en bijna altijd kom ik wel iemand tegen die zegt dat ik zijn huwelijk heb gefotografeerd. En dan vraag ik of ze nog getrouwd zijn.

Al die jaren verzamelde ik oude fototoestellen, met name van Kodak had ik de serie compleet. Rond onze vijftigste vond de overgang van analoge naar digitale fotografie plaats. Maar het was genoeg voor ons geweest. We kochten een huis in Portugal, waar ik mijn verzameling fototoestellen bewaarde in een vitrine in een huis dat we verhuurden. Op een dag besloot ik ze schoon te maken en haalde ze uit de vitrine.

Omdat de kleine balgcamera kapot was, nam ik die mee naar huis om hem te repareren. De volgende dag bleek al de huisraad gestolen, inclusief mijn verzameling. Een paar maanden later passeerden we op weg naar Lissabon een antiekzaak. We waren er al voorbij, maar besloten toch een kijkje te nemen. Daar stond mijn hele verzameling fototoestellen en de meubels. Hoewel ik niet bang ben, wist ik niet wat ik moest doen. We zijn in de auto gaan zitten en hebben een tijd zwijgend naast elkaar gezeten. In Nederland zou ik natuurlijk naar de politie zijn gegaan, maar waar begon ik aan? Ik kende de mores niet, sprak de taal niet, daarbij was het een onguur type om te zien. We hebben besloten dat avontuur niet aan te gaan en ons verlies te nemen. Maar ik zeg het eerlijk, het knaagt nog steeds, zeker als ik naar deze balgcamera kijk.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren