Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Column van Jan: Gelukszoekers

In 1948 dacht één op de drie Nederlanders erover om ons land te verlaten. Ruim een half miljoen Nederlanders stapten ook echt op de boot. In het tweede seizoen van de documentaireserie ‘Vaarwel Nederland’ volgde MAX het spoor van landverhuizers in onder andere Israël, Brazilië en Zuid-Afrika.

Het werden vier prachtige uitzendingen, waarin we families zagen die met hard werken iets hebben opgebouwd, maar die ook gretig vasthouden aan de Nederlandse taal en gebruiken.

Sommige emigranten missen hun thuisland enorm, maar willen niet hun kinderen en kleinkinderen die er ook wonen verlaten, terwijl het Nederland dat ze achterlieten allang niet meer bestaat. MAX-lezeres mevrouw Brugman uit Lelystad uitte haar verbazing over de gang van zaken nu ten opzichte van de jaren 50. Toen werd de bevolking erop attent gemaakt dat er weinig toekomst te verwachten was zo kort na de oorlog. Bovendien vertelde de regering dat ons land met z’n 10 miljoen inwoners te vol was om eenieder een goede toekomst te bieden.

Nu heeft Nederland een inwonersaantal van bijna het dubbele. “Hoe is dat nu plotseling wel aanvaardbaar?”, vraagt mevrouw Brugman zich af. “Alleen de inpoldering van een deel van het IJsselmeer heeft wat extra grond opgeleverd en dat is vergeleken met de groei van het inwonersaantal een druppel op de gloeiende plaat…”

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren