Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

VEEL Alleenstaanden hebben het NU zwaar: ‘Je hebt te veel tijd om na te denken’

Als één huishouden het in deze bijzondere tijd moeilijk heeft, is het dat van de alleenstaanden zonder kinderen. Ze worstelen met veel vragen. Want wie is bijvoorbeeld de contactpersoon bij ziekte?

Petra Schoenmaker (64) is zo iemand. Ze heeft een tas klaarstaan voor het geval ze plotseling naar een ziekenhuis moet, met daarin ook een lijst met de medicijnen die ze gebruikt. “Je hebt veel tijd om na te denken, nog veel meer dan vroeger”, zegt ze. “Wat als je ziek wordt, misschien in een vreemd ziekenhuis terechtkomt. Wat moet je regelen? Je kunt je familie niet zomaar bellen. Die zijn ook ouder, hebben ook hun problemen.” Haar gedachten beperken zich niet tot het ziek worden, maar gaan verder. Wat moet ik regelen voor de toekomst, wat te doen met de sieraden van m’n moeder, wie moet er een sleutel van mijn huis hebben, wat moet ik vastleggen bij de notaris, wie past er op de hond… Wat is het moment om het huis te verkopen, is een handgeschreven brief, een codicil uit 2008, nog wel rechtsgeldig…”


Vertrouwenspersoon en levenstestament
Lucienne van de Geld, directeur van Netwerk Notarissen, ziet in haar praktijk dat veel meer alleenstaanden met deze vragen worstelen. “In een levenstestament kun je tegenwoordig veel regelen”, zegt ze. “Je kunt erin aangeven wie jouw financiële zaken mag regelen als je dat zelf niet meer kunt. Dat moet iemand zijn die je echt vertrouwt. Dan maakt het niet uit of het iemand uit de familie is, of een vriend of vriendin. Je kunt er ook in aangeven hoe je uitvaart moet verlopen, wie je huisdier zal verzorgen en wie bepaalde medische beslissingen mag nemen.”


Codicil blijft rechtsgeldig
Heel belangrijk is dat er mensen om je heen op de hoogte zijn van zo’n levenstestament, dat in de kluis van de notaris ligt. Lucienne: “Er is een register voor levenstestamenten, waarin nabestaanden kunnen zoeken of er één gemaakt is. Maar beter is dat die vertrouwenspersoon dat al weet en dus kan handelen als het nodig is. Dat geldt ook voor een codicil. Als niemand zo’n brief met wensen vindt, gebeurt er natuurlijk niks mee. Een codicil kan je steeds vernieuwen. De nieuwste telt uiteraard. Ze blijven rechtsgeldig, al stammen ze uit 2008.”


Onderhandse akte of volmacht
Natuurlijk hoeft niet iedereen een levenstestament te maken, dat vaak meer dan 500 euro kost. Je kunt met je vertrouweling een onderhandse akte maken, waarin je diegene machtigt onder bepaalde voorwaarden jouw financiële zaken te regelen. Dat doe je met een brief, die je dateert en beiden ondertekent. Beter is een dergelijke volmacht bij je bank te regelen. Maar bij belangrijke financiële besluiten, zoals de verkoop van een huis en het beheren van de opbrengst, is toch een notariële akte nodig.


Samen met de huisarts
Voor toekomstige medische besluiten kun je ook heel goed terecht bij de huisarts. Samen kun je een brief opstellen hoe je later behandeld zou willen worden. Voordeel is dat je huisarts in geval van nood van je wensen op de hoogte is.


Houd erfbelasting in de hand
Wat betreft de nalatenschap ligt een testament voor de hand, zeker voor alleenstaanden zonder kinderen. Notaris Lucienne van de Geld: “Het geld gaat in principe naar de broers en zussen, maar die zijn soms ook al op leeftijd en hebben het niet meer nodig. Dat geld gaat dan later weer naar de nichten en neven. Daardoor moet er twee keer erfbelasting over betaald worden. Misschien is het dan een optie om de nalatenschap rechtstreeks aan de neven en nichten te gunnen. Dat scheelt erfbelasting.”

* De naam Petra is om privacyredenen gefingeerd.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren