Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Waarom krijgt de vrouw altijd minder pensioen?

Mijn man heeft een pensioen van 10.000 euro bij PostNL.  Als ik overlijd, krijgt hij er nog eens 3.000 bruto per jaar bij. En als mijn man overlijdt, krijg ik maar 7.000 bruto per jaar.  Waarom krijgt de vrouw altijd minder?

Mevr. Hofman

Het is niet zo dat ‘de vrouw’ altijd minder krijgt dan de man. Wel is het zo dat de vrouw statistisch gezien langer leeft en dus ook langer een beroep doet op een pensioen. Maar uw man heeft het pensioen opgebouwd. Daarbij heeft hij waarschijnlijk ook een partnerpensioen opgebouwd. Voor de pensioendatum mag hij samen met zijn vrouw kiezen: of een hoger pensioen dat stopt bij zijn overlijden, of een lager pensioen, waarna de partner tot haar overlijden ook een pensioen krijgt. De meeste mensen kiezen daarvoor. Dat de vrouw een lager pensioen krijgt, is logisch: één heeft minder nodig dan twee. Bovendien krijgt de overblijvende partner ook een hogere AOW voor alleenstaanden.

Als de vrouw vóór de pensioendatum komt te overlijden, krijgt de man een hoger pensioen. Dat komt omdat hij niet de keuze hoeft te maken voor een partnerpensioen. Anders gezegd: het pensioenfonds loopt niet het risico ook een pensioen uit te keren
aan een langer levende echtgenote.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren