Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Voetbalwereld slaat de schrik om het hart

In de zomer van 1989 haalde trainer Johan Cruijff Ronald Koeman naar Barcelona. De eerste weken in de Catalaanse hoofdstad logeerde de libero in het chique hotel Princesa Sofia, op loopafstand van stadion Camp Nou. Cruijff en zijn trouwe assistent Tonny Bruins Slot kwamen daar, in een hoekje van de lounge, regelmatig een praatje maken met Ronald. Wachtend op Koeman en zijn zaakwaarnemer Ger Lagendijk raakte ik in gesprek met Cruijff, waarbij me zijn rookgedrag opviel. Hij pafte flink door. Na te hebben verteld dat NAC mijn eerste clubliefde was, vroeg Johan wie mij daar het meest was bijgebleven. Nico Rijnders, antwoordde ik. Cruijff knikte en haalde herinneringen op aan de tijd dat ze samen voor Ajax uitkwamen. “Fijne gozer”, noemde hij de stijlvolle middenvelder.

De tweede keer was fataal
Ik zei nooit te zijn vergeten dat mijn vader me op zondag 12 november 1972, daags na mijn verjaardag, naar de huiskamer riep. Hij wees me op een uitzending van de Belgische televisie waarin uitgebreid aandacht werd geschonken aan het in elkaar zakken van de voor Club Brugge spelende Nico Rijnders. Talloze keren herhaalde men de beelden van een groepje mensen dat rond de op de grond liggende Rijnders stond. Dankzij een geslaagde reanimatie van de clubarts overleefde Nico. Vier jaar later werd hij opnieuw getroffen door een hartaanval, deze keer met fatale afloop.

Cruijff stopte meteen met roken
“Nico had altijd veel stress. Hartproblemen zijn vaak een combinatie van stress en genetische dingetjes”, doceerde Cruijff. Om vervolgens ongevraagd uit te wijden over zijn vader Manus die op 45-jarige leeftijd achter de toonbank van zijn groentezaak bezweek aan een hartkwaal. ”Ik was twaalf. De heftigste gebeurtenis uit mijn leven en dat zal nooit veranderen.” Cruijff kreeg zelf in 1991 hartproblemen. Na een succesvolle bypass-operatie stopte hij abrupt met roken. In 1997 kreeg Johan weer hartklachten, nu ging het om een vernauwing van
de bloedvaten.

Net als zijn vader Martin
De hartklachten van Ronald Koeman overvielen onze bondscoach, wiens vader Martin vlak voor Kerst 2013 aan een hartaanval overleed. “Voor mij kwam de hartaanval van mijn vader niet helemaal uit de lucht vallen. Hij was al een tijd gauw moe. Ik weet nog dat hij puffend naar de top van een heuveltje liep. Adviezen om naar de dokter te gaan, wuifde hij weg”, zei Ronalds broer Erwin me vorige zomer in een lang telefoongesprek vanuit Oman waar hij bondscoach was.

Appie, Daley en Epi
Telkens als ik kennisneem van een voetbalprominent met hartproblemen – zoals Abdelhak Nouri en vijf maanden terug Daley Blind – denk ik aan de consternatie rond Nico Rijnders, bijna een halve eeuw geleden. In 1995, bij het overlijden van FC Twente-icoon Epi Drost in een wedstrijd van de oud-internationals, verschenen die beelden voor het eerst weer scherp op mijn netvlies.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren