Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

‘Mijn vader wist dat die zegel na zijn dood zou opduiken’

Naam: Bram Klein
Geboren: In 1950 in Rotterdam, waar hij na een lang verblijf in Amerika weer woont.
Beroep: Schrijver. Auteur van ‘De Muzikale Avonturen van Fred van Honderloo’ (kinderboekenserie inclusief cd’s), samen met Joris Lutz en Bart Wijtman. Bram Klein is ook actief als toneelschrijver. ‘De gestolen zegel’ is zijn debuutroman en is in diverse landen uitgegeven.

Een voorwerp waar ik bijzonder aan gehecht ben en zelfs nog gebruik, is de loep van mijn vader. Hij had een bedrijf in technische rubberartikelen, maar was toch vooral postzegelverzamelaar. In 2014 overleed hij tijdens zijn slaap, op 98-jarige leeftijd. Op tafel lagen zijn postzegelalbums en zijn loep.

Vanaf zijn zesde had hij postzegels verzameld, dus meer dan 92 jaar lang. In de oorlog is hij alles kwijtgeraakt, maar daarna is hij erin geslaagd toch weer een bijzondere verzameling op te bouwen. Tijdens de postzegelwereldtentoonstelling in 1991 in Japan werden twee uiterst kostbare zegels van hem gestolen. Met name de 4k op graniet papier was uniek en zo’n honderdduizend gulden waard.

Hij zei altijd tegen me dat deze zegel na zijn dood op de markt gebracht zou worden. Hij vermoedde ook wie de dader was, de in Tsjechië vermaarde verzamelaar Pytlicek. In 2017 werd ik door iemand benaderd die me vertelde dat de zegel op een veiling in Praag aangeboden was. Inderdaad door Pytlicek. Ik ben daar toen ingedoken en in de wereld van de postzegelverzamelaars terechtgekomen. Over alles wat er toen gebeurd is, heb ik het boek ‘De gestolen zegel’ geschreven. Als ik een voordracht geef over het boek, hou ik altijd de loep in mijn hand. Ik vind het bijzonder dat hij daar doorheen heeft gekeken. Hij was een fijne vader, dat zal er ook wel mee te maken hebben. 

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren