Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

Hereniging in quarantaine

Drie jaar geleden verraste Jan Slagter de toen 98 jaar geworden Miep van Ommen. Hij beloofde haar iedere verjaardag langs te komen. En belofte maakt schuld, ook in coronatijd.

Op 24 april 2017 maakte Jan Slagter voor het programma ‘MAX Maakt Mogelijk’ voor het eerst kennis met Miep van Ommen. Een kwieke en pittige dame van toen 98 jaar. Miep woonde zelfstandig, maar voelde zich vaak enorm eenzaam. En dat werd opgemerkt door Tanja, de wijkverpleegkundige. Tegenwoordig heeft zij uitsluitend tijd om hoognodige taken uit te voeren. Een kopje koffie en een gezellig gesprekje behoren helaas tot de verleden tijd.

Miep schaamt zich niet voor haar eenzame gevoelens en uit haar verdriet regelmatig bij Tanja. Tijd om Miep eens extra in het zonnetje te zetten en MAX Maakt Mogelijk in te schakelen. En zo ontstond het eerste contact met deze bijzondere vrouw. Op haar verjaardag werd Miep verrast met een lunchconcert in het Concertgebouw in haar geliefde Amsterdam. Maar er stond Miep nog meer te wachten; zo werd zij ‘gekoppeld’ aan een studente die gedurende één jaar elke week met haar het lunchconcert bezocht. “Dat ik dit nog mag meemaken op mijn leeftijd”, riep Miep van vreugde uit.

Op afstand toch dicht bij elkaar
Sindsdien is de belofte van Jan een feit: “Ik kom iedere verjaardag langs.” Dat Miep dit jaar 101 is geworden kon zeker niet onopgemerkt voorbijgaan. Maar hoe vier je een verjaardag als je anderhalve meter afstand van elkaar moet houden? Inmiddels woont Miep niet meer thuis, maar in een verzorgingstehuis. En juist daar, voor de deur, bracht een bijzondere uitvinding de uitkomst.

Op het terrein van het zorgcentrum is een mobiele ontmoetingsplek geplaatst. Deze mobiele container is speciaal ontwikkeld voor zorginstellingen, zodat familieleden van risicogroepen elkaar eindelijk na soms weken weer in levenden lijve kunnen ontmoeten. Fysiek contact is door de glazen tussenwand niet mogelijk, maar je kunt je dierbaren wel ontvangen. En al kun je elkaar niet aanraken, je kunt elkaar eindelijk weer in de ogen kijken en ieders aanwezigheid voelen. En in deze ongewone tijd is dat van onschatbare waarde!

Hereniging achter glas
Gelukkig kon Jan daarom ook dit jaar zijn belofte nakomen en ging hij gewapend met een prachtige bos bloemen en een doosje bonbons langs bij Miep in de mobiele ontmoetingsplek. Speciaal voor deze bijzondere verjaardag waren er kleurige slingers opgehangen. Miep was zichtbaar verrast en blij door de komst van Jan. “Het is haast niet te geloven dat ik 101 ben geworden.” De belofte van Jan om volgend jaar weer langs te komen, vindt Miep geweldig “Echt waar? Wat een geluk! Ik hoop dat u er dan nog net zo jong uitziet als de eerste keer”, grapt Miep. Jan belooft zijn best te doen: “Maar u moet mij eerst beloven dat u 102 wordt.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren