Abonnementen service: 035 - 2019505

Vrijwilligers zijn onmisbaar ‘Het anderen naar de zin maken, daar word ik gelukkig van’

Duizenden ouderen in Oost-Europa hebben dringend uw hulp nodig”, zo luidde de oproep van Jan Slagter op 13 februari in ‘Tijd voor MAX’. Naar aanleiding van de tv-beelden van de schrijnende situaties van ouderen in Oost-Europa werd massaal gebeld. De telefoon stond roodgloeiend. Gelukkig zaten MAX-vrijwilligers in het belpanel klaar om deze nieuwe donateurs te woord te staan. Vrijwilligers waar MAX al jaren fijn mee samenwerkt. Wie zijn deze vrijwilligers? En welke invloed heeft de coronacrisis op hun werkzaamheden bij MAX?

Uiteraard beseffen wij als geen ander dat de hulp van vrijwilligers bij onze televisieprogramma’s en evenementen ontzettend belangrijk is. En naar aanleiding van het overweldigende succes van de uitzending van ‘Tijd voor MAX’ wilden wij deze groep vrijwilligers in het zonnetje zetten. Dit keer deden wij dat door een aantal tickets weg te geven voor het jaarlijkse ‘Holland Zingt Hazes’-concert in de Ziggo Dome in Amsterdam.

‘Duizendpoot’ Leni
Maar aangezien de hulp van de vrijwilligers altijd nodig is, kon niet iedereen mee naar de het concert. Dat gold ook voor Leni Buijs-de Waal, die met een aantal van haar collega’s, zoals elke vrijdag, weer klaarstond voor het tv-programma ‘Meldpunt’. Leni is onze duizendpoot en vrijwilliger vanaf het eerste uur. Haar carrière bij MAX begon in 2008 tijdens een ledenwerving bij de Keukenhof. “Na veertien dagen werd ik gebeld of ik een busreis naar Soestdijk wilde begeleiden. Daarna ben ik eigenlijk nooit meer weggegaan”

‘Even geen luisterend oor bieden’
De werkzaamheden van de vrijwilligers zijn veelomvattend. Zo staat Leni, naast het coördineren van het belpanel, elke vrijdag in de keuken om eten te koken voor het belpanel en het productieteam van ‘Meldpunt’. “Dat valt nu weg door de coronacrisis en dat voelt raar. Aan de telefoon bij ‘Meldpunt’ of op locatie bij ledenactiviteiten bieden we vaak ook een luisterend oor. Dat klinkt zo simpel, maar ik kom er toch vaak genoeg weer achter dat sommige mensen echt helemaal niemand hebben. Maar nu is alles even gestopt door de pandemie en daardoor voel ik mij een beetje nutteloos.”

‘Genoeg andere klusjes’
Henk, ook vrijwilliger van het eerste uur bij MAX, was de afgelopen twaalf jaar tevens mantelzorger voor zijn vrouw. “Nu liggen alle werkzaamheden bij MAX even stil vanwege het coronavirus. Ik probeer zo veel mogelijk de ouderen om mij heen van dienst te zijn, zoals kant-en-klaar maaltijden rondbrengen, boodschappen doen, broodjes klaarmaken, hond uitlaten.” Na het overlijden van zijn vrouw Nel zag Henk het leven vorig jaar wat somber in. “Maar de afgelopen tijd heb ik de draad weer opgepakt. Ik ben graag de gangmaker in de groep. Zorgen dat anderen kunnen genieten en het ze naar de zin maken, daar word ik het gelukkigst van.”

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren