Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

HuishoudTIP van Emile Bode: Wie was Mina Bakgraag?

Ik ontving een ouderwetse brief van een lezeres van 86 jaar. Zij vroeg mij wat er met Mina Bakgraag is gebeurd. Bij ouderen gaat er misschien een lampje branden. Bij mij ook, want mijn moeder zei vaak: “Hier is Mina Bakgraag met de pannenkoeken.”

Mina Bakgraag staat voor een type huisvrouw met een wit schort die graag in de keuken staat. Het is smalend bedoeld. In werkelijkheid was Mina Bakgraag een bekende reclamefiguur in de Tweede Wereldoorlog. Zij maakte in advertenties reclame voor een bepaald soort oorlogs­bakmeel zonder het dure boter. Het reclamebureau Peja bedacht de reclames, zoals ‘Ze vliegen de pan uit.’ En met grappige tekeningen en teksten van Mina en het vrolijke bakkertje. In werkelijkheid ging het om surrogaat- pannenkoekenmeel van Peja producten uit Deventer.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren